Društvo

SSCG: Krivična prijava zbog krivotvorenja Statuta radničke ascocijacije

2509sscg
P
redstavnici Saveza sindikata Crne Gore (SSCG), okupljeni u 13 granskih sindikata i četiri opštinska povjereništva, podnijeće krivičnu prijavu zbog, kako tvrde, krivotvorenja Statuta radničke ascocijacije.

SSCG: Krivična prijava zbog krivotvorenja Statuta radničke ascocijacije
Portal AnalitikaIzvor

Sonja Knežević iz Sindikata trgovine SSCG kazala je da će podnijeti i krivičnu prijavu o osporavanju rada konstituenata SSCG.

Ona je na konferenciji za novinare objasnila da Kongres SSCG, u novembru prošle godine, nije usvojio Statut već je prenio ovlašćenje na Skupštinu radničke asocijacije, da u roku od tri mjeseca uradi izmjene i dopune tog akta.

“Radili smo na tom dokumentu sedam ili osam mjeseci i na Skupštini 9. jula ove godine su usvojene izmjene i dopune Statuta. Međutim, u Službenom listu je objavljen promijenjeni tekst koji se odnosi na četiri člana koja definišu funkcionisanje SSCG i raspodjelu sindikalne članarine”, rekla je Knežević.

Na sjednici Skupštine SSCG, koja je održana u utorak, kako tvrde predstavnici 13 granskih sindikata, od 55 prisutnih delegata 44 je glasalo za donošenje odluke o stavljanju van snage izmjena i dopuna Statuta i o sazivanju vanrednog Kongresa.

Tačka na toj sjednici je bila i preispitivanje povjerenja generalnog sekretara SSCG, Marka Nikčevića, ali će se o njoj raspravljati u nastavku Skupštine za nepunih sedam dana.

Knežević je objasnila da Skupština može da izglasa nepovjerenje generalnom sekretaru i bez njegovog prisustva, odnosno ako se ne pojavi na Skupštini.

Knežević je rekla da je Nikčević službi arhive SSCG u ponedjeljak dostavio obavještenje da se svi akti koji se predaju na zavođenje prethodno dostave njemu na uvid i odobrenje.

“Ovih 13 granskih sindikata i četiri opštinska povjereništa nijesu razbijači ni neformalna grupa ni neko ko želi zlo SSCG. Za deset mjeseci od kako je Nikčević izabran ni na jednoj sjednici Glavnog odbora i Skupštine nijedna tema nije bila za radnički interes”, tvrdi Knežević.

Svih deset mjeseci se, kako je dodala, pričalo o finansijskoj konsolidaciji u SSCG, kojom su ukinuti telefonski računi i volonterski dodaci za rad u organima te radničke asocijacije.

“Ne sporimo da SSCG stoji na lošim finansijskim nogama. Mi smo ti koji želimo da se poštuje Statut. Mi se zalažemo da sve odluke treba da se donose preko organa Saveza, a ne po principu Ja sam generalni sekretar, ja sam SSCG”, rekla je Knežević.

Ona je dodala da od predstavnika 13 granskih sindikata niko nema pretenzije na "fotelju" generalnog sekretara.

Dragan Mijanović iz Sindikata metalaca rekao je da će kroz poštovanje statutarnih odredbi i rješenja doći do zajedničkog rješenja u interesu svih.

“Očito je da postoji razlaz u tumačenju statutarnih dokumenata i definisanju statutarnih rješenja, kao i u važenju postojećeg odnosno starog Statuta”, rekao je Mijanović.

Predsjednik Opštinskog povjereništa Podgorice Goran Dragović smatra da postoji možda i potajna želja da se SSCG pocijepa na dva ili tri dijela.

“Nešto što ne smijemo smetnuti s uma to su podmetačine, što je u ovom trenutku vrlo nezdravo i ružno. Sva me ova priča podsjeća malo na dječiju svađu oko klikera kad sam bio mali. Ne nazire se rješenje”, kazao je Dragović.

Veljko Baošić iz Sindikat poljoprivrede tvrdi da je u članstvu Saveza veliko nezadovoljstvo.

“Nije istina da je sve krenulo ukidanjem nekih beneficija koje nijesmo ni primali. Krenulo je pokretanjem inicijative za forimiranje partije, a poslije je došao famozni statut”, kazao je Baošić.

Izvor: MINA-BUSINESS
Foto: Rtcg.me

Portal Analitika