Društvo

BAROVIĆ: Filozofski fakultet ne stoji iza otvorenog pisma rektorki

2509Barovic
D
ekan Filozofskog fakulteta u Nikšiću, dr Goran Barović, kazao je za Portal Analitika, da institucija na čijem je čelu ne stoji iza otvorenog pisma a nepotpisanog saopštenja u ime profesora Studijskog programa za crnogorski jezik i južnoslovenske književnosti upućenog rektorki Univerziteta Crne Gore Radmili Vojvodić.

BAROVIĆ: Filozofski fakultet ne stoji iza otvorenog pisma rektorki
Portal AnalitikaIzvor

„Ovih dana su se u medijima pojavile izjave čije se autorstvo pripisuje profesorima Filozofskog fakulteta, ili njihovim pojedinim studijskim programima. Obavještavam crnogorsku javnost da Filozofski fakultet ne stoji iza tih izjava i molim medije da ubuduće navedu konkretna imena njihovih autora“, rekao je Barović.

Dekan Filozofskog fakulteta kazao je da je isključivo on ovlašćen da daje izjave u ime te institucije.

Barović tvrdi da je svoj komentar na otvoreno pismo rektorki UCG Radmili Vojvodić, u vidu saopštenja, juče dostavio svim medijima u Crnoj Gori, ali da nijedan medij nije objavio saopštenje.

„Znam da pojedini mediji imaju potrebu, ne znam kako opravdanu, da prave skandale i pišu samo o negativnim stvarima. Molim da Filozofski fakultet ubuduće ne bude pominjan ni u kakvom konteksu koji mu ne pripada. Znači, izjave ispred nekog studijskog programa može da da - njegov rukovodilac, odnosno ispred Filozofskog fakulteta samo - dekan. Kada neko drugi donese neku izjavu ili pošalje neki tekst, ja molim sve medije da potpišu imena tih autora jer oni nastupaju u svoje ime“, izričit je sagovornik Portala Analitika.

Prvi čovjek Filozofskog fakulteta kaže da svaki profesor te institucije ima pravo da nastupi u svoje ime i iznese mišljenje o nekom problemu.

„Ali ispred ili u ime Filozofskog fakulteta ne može niko da da izjavu osim mene“, zaključuje Barović.

Podsjećamo, rektorki Univerziteta Crne Gore, Radmili Vojvodić, upućeno je otvoreno pismo koje je potpisano sa profesori Studijskog programa za crnogorski jezik i južnoslovenske književnosti, bez navođenja konkretnih imena. U pismu, se ističe iznenađenost zbog njene podrške, kako navode, kvazinstituciji na Cetinju, aludirajući na nedavno otvoreni Fakultet za crnogorski jezik.

 

Portal Analitika