Abiznis

Jeftini krediti za poljoprivredu

budva-2
D
a bi se poljoprivredni proizvođači zemalja regiona pripremili za ozbiljnu tržišnu utakmicu neophodni su konkurentniji proizvodi, kombinovani izvori finansiranja, edukacija kadra i regionalna saradnja, ocijenjeno je na konferenciji o povezivanju zapadnog Balkana, koja se održava u Budvi.

Jeftini krediti za poljoprivredu
Portal AnalitikaIzvor



Izvršni direktor i vlasnik Mesne industrije „Goranović“ Đorđije Goranović podsjetio je da su države i stanovništvo u regionu veoma zaduženi, zbog čega bi trebalo obezbijediti kombinovane izvore finansiranja i grantove. U suprotnom, poručio je, veliki broj preduzeća iz sektora agroindustrije će se naći pred bankrotom.

Sekretar Odbora za poljoprivredu u Privrednoj komori Crne Gore Lidija Rmuš istakla je da problem  predstavlja nedovoljan pristup finansijama, uz slabu povezanost poljoprivrednih proizvođača regiona.

Regionalni direktor KWS Mais

Christian Gaisboc

poručio je da je neophodno naći način da se zemlje regiona izbore sa korupcijom, kako bi se obezbijedili jednaki i pravični uslovi na tržištu za sve, ali bi trebalo raditi i na edukaciji kadra. Lako je, rekao je,  naći radnike, ali ne i stručnjake i specijaliste.



Izvršni direktor Fonda za podršku investicija u Vojvodini

Emilija Stefanović

očekuje da agencije za privlačenje stranih investicija doprinesu pripremanju zemalja regiona za budućnost i dolazak budućih investitora, dok je ekspert za integrisani rast u Savjetu za regionalnu saradnju Dragana Đurica potvrdila da je naveća prepreka razvoju poljoprivrede nedovoljno obučen kadar. Ona je navela da su države regiona od početka svjetske ekonomske krize 2008. godine izgubile 800 hiljada radnih mjesta i suočile se s gotovo identičnim problemima.



Podsjetila je da je Savjet za regionalnu saradnju prije dvije godine dobio mandat za izradu Strategije ekonomskog rasta Evropa 2020, koja je usklađena sa potrebama regiona i odnosi se, između ostalog, na trgovinu, investicije, konkurentnost, saradnju i obrazovanje.



Portal Analitika