Društvo

Integritet i borba protiv korupcije u policiji ključni kriterijumi na putu Crne Gore ka EU

2509seminar
Š
efica Misije OEBS-a u Crnoj Gori Janina Hrebičkova kazala je danas da su integritet i borba protiv nepropisnog postupanja i korupcije u policiji ključni kriterijumi na putu pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji (EU) i ostvarenju evroatlantskih integracijskih ciljeva.

Integritet i borba protiv korupcije u policiji ključni kriterijumi na putu Crne Gore ka EU
Portal AnalitikaIzvor

Ona je na otvaranju seminara „Prioriteti i odgovornosti u jačanju integriteta policije u Crnoj Gori“ istakla da OEBS pruža stalnu podršku crnogorskim vlastima u procesu jačanja integriteta policije. Hrebičkova je takođe pozdravila objavljivanje novog policijskog Etičkog kodeksa kojieg je Ministarstvo unutrašnjih poslova usvojilo početkom godine.

Međutim, kako kaže ona, potrebno se postarati da se kodeks ne doživljava samo kao slovo na papiru, već da bude temelj ponašanja svih pripadnika policije.
- Poštovanje postulata sadržanih u kodeksu kreće od najviših do najnižih pozicija u policijskoj službi. Rukovodioci i starješine treba da kroz svoj lični primjer, svoje profesionalno i odgovorno ponašanje i poštovanje etičkih normi, očekuju i od onih na nižim pozicijama da taj primjer slijede i time jačaju svoj integritet – napomenula je Hrebičkova i dodala da su načela pravičnosti i jednakosti neophodni preduslovi jačanja integriteta službe.

Hrebičkova dalje objašnjava da integritet policije predstavlja kvalitet policijske organizacije i svih njenih pripadnika, u kome se postupanje vrši u skladu sa jasnim moralnim i etičkim principima, kao što su poštenje, profesionalnost i nediskriminacija.
- Pozitivna međunarodna iskustva za unapređenje integriteta u službi preporučuju korišćenje sistema evaluacije žalbi, efikasnu zaštitu zviždača, unapređenje sistema angažovanja i edukacije službenika, definisanje i očuvanje standarda odgovornosti starješina i supervizora, redovne inspekcije i kontrole, kao i profesionalnu komunikaciju sa medijima i javnošću – naglasila je šefica Misije OEBS-a u Crnoj Gori.

Ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević, kazao je otvarajući seminar da je integritet pripadnika policijskih službi osnov povjerenja koji građani moraju imati u državu, ako je žele razvijati, čuvati i poštovati.
- Planom integriteta treba uspostaviti mehanizme kojim bi se postiglo efikasno funkcionisanje kroz jačanje odgovornosti, pojednostavljivanje procedura, povećanje transparentnosti pri donošenju odluka, kontrolisanje diskrecionih ovlašćenja, poštovanje etičkih vrijednosti, uvođenje efikasnog sistema nadzora nad radom i ponašanjem službenika. Na ovim principima ćemo posvećeno raditi u nacionalnim okvirima, a pružiti otvorenu ruku saradnje svim zemljama u regionu. Želimo da uvjerimo građane da će oni koji su se ogriješili o pravila biti beskompromisno kažnjeni – poručio je Konjević.

Ministar je takođe kazao da jačanje integriteta u policiji podrazumijeva poboljšanje materijalnog statusa pripadnika policije.
- Kao što je država izašla u susret i osnažila materijalni status tužilaca i sudija, tako treba u narednom periodu osnažiti i ojačati položaj pripadnika policije – istakao je Konjević.

Prisutnima se obratio i predsjednik skupštinskog Odbora za bezbjednost i odbranu Mevludin Nuhodžić koji je naveo da izgradnja i razvoj integriteta u policiji predstavljaju imperativ u društvu.
- Kroz izgradnju i primjenu određenih zakonskih mehanizama samo možemo govoriti o povećanju odgovornosti i jačanju povjerenja građana. Moramo da imamo na umu da je postupanje policije u službi građana. Izgradnja i očuvanje integriteta jedan je od najviših faktora u očuvanju ljudskih prava – podvukao je Nuhodžić.

Šef ženevskog centara za demokratsku kontrolu oružanih snaga (DCAF) Pablo Kosta istakao je da policija igra važnu ulogu u društvu i da je bitno da njeno djelovanje bude u skladu sa domaćim i međunarodnim standardima.

U fokusu današnjeg seminara biće jačanje kapaciteta policije kroz obezbjeđivanje platforme za dijalog o dostignućima, izazovima i budućim naporima u pravcu unapređenja integriteta.

Događaju prisustvuju predstavnici  Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave policije, Skupštine, Uprave za antikorupcijsku inicijativu, Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama, Komisije za sprječavanje konflikta interesa, Savjeta za građansku kontrolu rada policije, Policijske akademije, Kancelarije ombudsmana, civilnog sektora i medija.

Portal Analitika