Abiznis

Crnogorska delegacija na Generalnoj konferenciji MAAE

2409vojinovic
D
elegacija Vlade Crne Gore učestvuje na 58. redovnom zasijedanju Generalne konferencije Međunarodne agencije za atomsku energiju (MAAE) u Beču, od 22-26. septembra 2014. godine.

Crnogorska delegacija na Generalnoj konferenciji MAAE
Portal AnalitikaIzvor

Generalna konferencija (GK MAAE) predstavlja multilateralni forum na kojem se uporedo sa plenarnim zasijedanjem održava niz regionalnih i bilateralnih sastanaka.

Članovi delegacije Crne Gore su generalna direktorica Direktorata za životnu sredinu i klimatske promjene u Ministarstvu održivog razvoja i turizma, Ivana Vojinović - šef delegacije, stalni predstavnik Crne Gore pri UN, OEBS i drugim međunarodnim organizacijama u Beču, ambasador Slavica Milačić - zamjenik šefa delegacije i sekretar u Stalnoj misiji Crne Gore pri UN, OEBS i drugim međunarodnim organizacijama u Beču, Maja Bošković.

Na Naučnom forumu posvećenom upravljanju radioaktivnim otpadom, koji se održava od 22-24. septembra, učestvuju predstavnici D.O.O. “Centar za ekotoksikološka ispitivanja”, Nada Medenica direktor, Danijela Šuković i Zoran Vučinić, pomoćnici direktora, kao i Tomislav Anđelić, načelnik Odjeljenja za gamaspektrometriju i monitoring.

Prvog dana Generalne konferencije izabran je Generalni komitet i aklamacijom su primljene nove članice MAAE. Pozdravni govor održao je Jukija Amano, Generalni direktor MAAE, dok se u ime Ujedinjenih nacija obratila Angela Kane, visoki predstavnik za poslove razoružanja.

Učesnicima Generalne konferencije obratila se i Ivana Vojinović, šef delegacije Crne Gore, te tom prilikom informisala prisutne o statusu u oblasti nukelarne sigurnosti i bezbjednosti i zaštite od jonizujućeg zračenja, te postignutom napretku Crne Gore u periodu između dvije Generalne konferencije. Ostvareni napredak Crne Gore u velikoj mjeri doprinijeće realizaciji obaveza koje država ima u okviru pregovaračkog Poglavlja 15 – Energetika, u okviru kojeg se nalazi oblast Nuklearna sigurnost i zaštita od zračenja.

Intenzivna saradnja Crne Gore sa Međunarodnom agencijom za atomsku energiju i realizovane aktivnosti dokaz su spremnosti nadležnih institucija da u ovoj oblasti ispune sve zahtjeve međunarodnih i evropskih standarda.

U narednom periodu nadležne institucije u oblasti nuklearne sigurnosti, bezbjednosti i zaštite od jonizujućeg zračenja nastaviće sa posvećenom implementacijom obaveza definisanih preuzetim međunarodnim ugovorima, kao strateškim i zakonodavnim okvirom Crne Gore.

Portal Analitika