Abiznis

DF tvrdi da Vlada štiti uvoznički lobi

Zogovi-DF
I
z Demokratskog fronta je saopšteno da podaci o rastu spoljnotrgovinskog deficita najbolje govore o alarmantnom stanju u ekonomiji, koju karakteriše zapostavljanje sopstvenih kapaciteta u cilju omogućavanja astronomskog profita uvozničkom lobiju,

DF tvrdi da Vlada štiti uvoznički lobi
Portal AnalitikaIzvor

Prema preliminarnim podacima MONSTAT-a, ukupna spoljnotrgovinska razmjena Crne Gore za prvih sedam mjeseci ove godine iznosila je 1,19 milijardi eura, ali na izvoz otpada 178,3 miliona eura.

''Podaci o rastu spoljnotrgovinskog deficita najbolje govore o alarmantnom stanju u ekonomiji, koju karakteriše zapostavljanje sopstvenih kapaciteta u cilju omogućavanja astronomskog profita uvozničkom lobiju. Umjesto kumulativne samodovoljnosti u proizvodnji hrane, Crna Gora iskazuje deficit u trgovini hranom i to više od 200 miliona tona godišnje (čak se za uvoz vode izdvaja više desetina miliona eura),  istakao je funkcioner DF-a Milun Zogović.

U DF-u smatraju da, umjesto stvaranja zakonskih okvira i institucionalne zaštite domaćeg tržišta od nelojalne konkurencije i monopola interesnih grupa, država namjerno omogućava uvozničkom lobiju da se enormno bogati.

''Još malo pa će nas ubijediti da su bolje i zdravije kruške i jabuke iz Azije, nego ove koje gajimo ispred sopstvenih kuća, da je zdravije meso iz Brazila, a trebalo bi, izgleda, da nam se mozak toliko zamuti pa da povjerujemo da je voda iz Hrvatske bistrija i čistija od „studenice“ s naših izvora. Ovakvi oblici autodestrukcije postali su ideja vodilja aktuelne režimske politike, koja po principu “što gore to bolje”, zbog sopstvenih, i interesa uskih krugova monopolista, upropašćava sve što se da upropastiti u Crnoj Gori'', zaključio je Zogović.

Portal Analitika