Društvo

Sindikat medija: Vlada da razmotri mjere kojima može pomoći medijima

2409sindikatmedija
S
indikat medija Crne Gore uputio je danas otvoreno pismo premijeru Milu Đukanoviću i predsjednicima države i Skupštine Filipu Vujanoviću i Ranku Krivokapiću, u kojem je izražena duboka zabrinutost zbog, kako kažu, ekonomskog i političkog ambijenta u kojem je poslovanje medija sve teže, a broj onih koji gube radna mjesta svakim danom sve veći.

Sindikat medija: Vlada da razmotri mjere kojima može pomoći medijima
Portal AnalitikaIzvor

Kako su kaže u saopštenju Glavnog odbora Sindikata medija koje potpisuje predsjednica Sindikata Marijana Camović, samo tokom protekle tri godine u crnogorskim medijima bez posla je ostalo oko 500 zaposlenih, u stečaj su otišle dvije televizije i jedan dnevni list. Takođe, dodaju oni, u ne malom broju lokalnih i nacionalnih medija zaposleni mjesecima ne primaju zarade, dok su u pojedinima najavljena otpuštanja radnika i smanjenja zarada.

- Strahujemo da to nije kraj mukama ovdašnjih medija i da će ukoliko se nastavi ovakva situacija, gdje Vlada ne samo da nema sluha za podsticaj medijskog pluralizma i sloboda, nego nerijetko nezakonito ili neprincipijelno utiče na medijsko tržište, mnogim lokalnim i nacionalnim medijima prijetiti, u krajnjem, i gašenje. To će ne samo uticati na kvalitet informisanja crnogorskih građana, nego i na ekonomsku i socijalnu situaciju u državi, pa i na imidž crnogorske Vlade. Smatramo da medijska djelatnost treba da ima makar isti tretman kao metalska, građevinska, turistička ili nautička industrija koje su proteklih godina pomagane sa milionima eura iz državnog budžeta, a koje su podsticane različitim mjerama, smanjenjem poreza i drugih dažbina. Zato tražimo da Vlada hitno razmotri mjere kojima se može pomoći medijska djelatnost, kao što je ukidanje poreza na dodatu vrijednost (PDV) od sedam odsto na štampu i knjige. Takve mjere već su preduzele brojne evropske zemlje poput Belgije, Danske, Velike Britanije. U drugim evropskim zemljama, poput Francuske, taj porez je simboličan i iznosi tek jedan ili dva odsto – stoji u saopštenju dostavljenom Portalu Analitika.

Sindikat medija  dalje poziva Vladu da u komunikaciji sa Agencijom za elektronske medije, dodatno smanji iznos naknada za frekvencije elektronskim medijima.

Svjesni smo, kažu iz sindikata, da su ove naknade posljednjih godina nekoliko puta smanjivane, ali one i dalje predstavljaju veliki teret za te medije, zbog čega je prošle godine čak i isključeno sa predajnika nekoliko radijskih i televizijskih stanica.
- Mediji su prinuđeni da plaćaju ove naknade i druge dažbine, što se u kranjem preslikava na zaposlene i njihov status. Jedan od načina da se te dažbine smanje, a koji svakako treba razmotriti, je i mogućnost koja je nekada postajala da se ti iznosi i naknade mogu platiti emitovanjem društveno korisnih programa, spotova i reklama – ističe se u saopštenju Sindikata medija.

Sindikat traži da se prekine sa dosadašnjom opasnom praksom Vlade i državnih institucija, da samo pojedine medije favorizuje kroz poslove reklamiranja i zakupa medijskog prostora. Oni će, kako navode, tražiti da se u ovu akciju uključe i udruženja poslodavaca, opštine vlasnice lokalnih medija, Evropska komisija i predstavnici ambasada.

- Smatramo da bi građane ali i državni budžet mnogo više koštala nova gašenja medija i zatvaranja nekoliko desetina ili stotina radnih mjesta, nego što bi državne finansije koštale ove mjere. Sindikat medija će insistirati da se te mjere uvedu, kroz incijative nadležnim institucijama ali i na druge legitimne načine. Ukoliko bi država prihvatila ove ili slične mjere Sindikat bi tražio od poslodavaca da korist od njih imaju zaposleni, tako što bi se zaustavila otpuštanja i smanjivanja zarada i regulisao na zakonu zasnovan radni odnos za one kolege koje ta prava nemaju – zaključuje se u saopštenju Glavnog odbora Sindikata medija.

Foto: pcnen.com

Portal Analitika