Društvo

Ročište za Pobjedu odloženo za 6. oktobar

24pobjedaoko0909
R
očište za ispitivanje konačne liste prijavljenih i osporenih potraživanja povjerilaca Novinsko izdavačkog preduzeća (NIP) Pobjeda, koje je bilo zakazano za danas, odloženo je za 6. oktobar.

Ročište za Pobjedu odloženo za 6. oktobar
Portal AnalitikaIzvor


Ročište je odloženo jer nije sačinjena konačna lista prijavljenih i osporenih potraživanja povjerilaca Pobjede, u koju je stečaj uveden polovinom avgusta.



Predsjednik Privrednog suda i stečajni sudija, Blažo Jovanić, nije dozvolio novinarima da prisustvuju ročištu, zbog gužve u kancelariji.



Stečajni upravnik Pobjede, Mladen Marković, nije mogao da saopšti koliko je novih prijava stiglo od prvog sastanka povjerilaca, koji je održan 9. septembra u Privrednom sudu, i kolika je vrijednost prijavljenih potraživanja.



On je na prethodnom ročištu kazao da je do tada stiglo preko 230 prijava i da ukupna prijavljena potraživanja iznose oko 8,54 miliona EUR.



Najveće potraživanje prijavilo je Ministarstvo finansija u iznosu od 5,7 miliona EUR, koje se odnosi na kredite kod Erste i Societe Generale Montenegro banke.



Poreska uprava je prijavila 1,57 miliona EUR, kompanija Signal 62,52 hiljade EUR, a Uprava carina 58,81 hiljadu EUR.



Sreten Zeković je prijavio potraživanje u iznosu od 41,5 hiljadu EUR, a Security guard Montenegro 25 hiljada EUR.



Iz stečajne uprave je objašnjeno da se Odbor povjerilaca, prema Zakonu o stečaju, bira na osnovu visine neobezbijeđenih potraživanja. Marković je predložio da se izaberu tri člana u Odbor i to povjerioci sa najvećim potraživanjima, predstavnici Ministarstva finansija, Poreske uprave i preduzeća Signal.



Vlada je početkom septembra platila garanciju od 5,6 miliona EUR za kredite koje je NIP Pobjeda zaključilo sa Societe Generale Montenegro i Erste bankom.



Vlada je, kao garant za kredite, izmirila obavezu po osnovu aktiviranih garancija, tako što je platila 5,3 miliona EUR glavnice i oko 300 hiljada EUR koje se odnose na dospjele kamate i ostale troškove kredita.



Sredstva za izmirenje obaveze obezbijeđena su iz državnog budžeta.



Podgorički Privredni sud uveo je 11. avgusta stečaj u Pobjedu, na zahtjev Poreske uprave zbog neizmirenog duga od 1,15 miliona EUR.



Svih 197 radnika Pobjede je u radnom odnosu, koji bi trebalo da traje još mjesec ili dva dok se ne utvrdi višak radnika i ne napravi socijalni program. Njima je obećana isplata najmanje minimalne zarade od 193 EUR za period na koji budu angažovani.



Gubici tog državnog preduzeća, koje je godinama opstajalo zahvaljujući novcu poreskih obveznika, premašili su iznos od 26 miliona EUR.



Prema ranijim pisanjima medija, kompanija Media Nea, koja je u skoro stoprocentnom vlasništvu grčkog biznismena Petrosa Statisa, vjerovatno će preuzeti Pobjedu na osnovu ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji.

(MINA-BUSINESS)

Portal Analitika