Svijet

Ovog teroriste se Sjedinjene Države najviše plaše

2209muhsin-alfahdi
U
posljednje vreme čitav svijet okupiran je džihadistima iz Islamske države, čije otmice i zločini svakodnevno uznemiruju javnost. I dok su oči uprte u islamiste iz ISIS-a, američki obavještajci tvrde da po zapadni svijet postoje daleko opasnije terorističke grupacije.

Ovog teroriste se Sjedinjene Države najviše plaše
Portal AnalitikaIzvor


"Njujork tajms" tvrdi, iz američkih obavještajnih izvora, da bitno veću opasnost Zapadu za sada predstavlja organizacija koja se naziva "Korasan", što znači “zemlja gdje sunce izlazi”.



Iako je Islamska država svakako najeksponiranija, njen cilj je prevashodno ovladavanje što većim prostorom Iraka i Sirije kako bi se nakon toga širila prema Libanu i Jordanu, dok "Korasan" ima drugačije planove.



Riječ je o relativno slabo poznatoj organizaciji koja se uključila u borbe u Siriji, ali kojoj, kako ističu obavještajni izvori, glavni cilj nije rušenje vlade Bašara al-Asada već prije svega regrutiovanje evropskih boraca koji bi organizovali napade na osjetljive ciljeve, u samom srcu zapadnog svijeta.



"Korasan" je u Siriji blizak Al-Nusri, organizaciji od koje se prije nešto više od godinu dana izdvojila Islamska država.



Ima snažne veze s Al-kaidom i zalaže se za ispunjenje njene ideologije. Organizaciju navodno vodi Muhsin al-Fahdi koji je, kako ističe Stejt department, bio jedan od bliskih saradnika Osame bin Ladena.



Njihova veza je, prema tvrdnjama Amerikanaca, bila toliko snažna da je al-Fahdi spadao u rijetki krug ljudi koji su znali detalje o napadima na SAD 11. septembra 2001. godine.



"Korasan" ne troši previše energije u borbi na prostoru Levanta, već svoje članove obučava u pripremama bombi i napada pa ih šalje na Zapad da sprovedu ideju Bin Ladena o velikim udarima.



Al-Fahdi (33) dolazi iz Kuvajta - jedna je od ključnih osoba za kojim već gotovo deceniju neuspješno tragaju obavještajne službe na terenu. Za njim su SAD raspisale potjernicu i nagradu od sedam miliona dolara.

blic.rs

Portal Analitika