Društvo

Pravila uz koja će soba postati raj za spavanje

1909soba
S
pavaća soba mora da bude opuštajuća, udobna i dizajnirana samo za spavanje i seks (u redu, ovdje može da prođe i garderober, odnosno vaš kutak za odjeću). Ako želite da što brže utonete u san i dobro spavate, bitno je da se pridržavate sljedećih jednostavnih pravila namiještanja sobe u kojoj ćete provesti gotovo trećinu svog života.

Pravila uz koja će soba postati raj za spavanje
Portal AnalitikaIzvor

Kada idete na spavanje, maksimalno zamračite sobu: Stručnjaci tvrde da je ljudsko tijelo programirano da spava u mračnom okruženju.

Svjetlost sprječava proizvodnju melatonina, hormona koji vam prirodno pomaže da utonete u san. Čak i kad zatvorite oči, vaše tijelo detektuje svjetlost kroz očne kapke, i na taj način vaš mozak će biti zbunjen da li je dan ili noć i neće proizvoditi melatonin.

Neka u spavaćoj sobi bude mračno koliko vam to dozvoljavaju prilike (s obzirom na to kakve zavjese/rolete imate, imate li širom otvoren prozor i sl.). Idealno je zamračiti spavaću sobu do te mjere da je toliko mračno koliko možete podnijeti a da se ne spotičete o predmete kad hodate.

Spavaća soba ne smije da bude pretopla: Idealna temperatura za spavanje je 18-22 stepena, u zavisnosti od ličnih preferenci (za tzv. zimogrožljive 18 stepeni bi bilo kao da su pretvorili sobu u frižider) ili, posebno kad su u pitanju vrući dani, 5 do 10 stepeni niža od uobičajene dnevne temperature. Temperatura tijela prirodno opada dok tonemo u san, pa hladnija spavaća soba može da ubrza proces uspavljivanja i doprinese boljem snu. Sobu morate i redovno da provjetravate.

Neka bude – tiho: Ako je vaša spavaća soba žrtva neželjenih saobraćajnih zvukova, mačjih zavijanja ili naleta kiša i vjetrova, dobri prozori ili čvrste zavjese mogli bi da ublaže zvukove. U suprotnom, razmislite o tome da prije spavanja pustite CD s nekom umirujućom muzikom, i podesite da se isključi za 30 minuta ili koliko vam već treba da utonete u san. Neočekivani neželjeni zvukovi nisu dobri jer vas ometaju dok prelazite iz jedne faze spavanja u drugu, a posebno kad tonete u san.

Vaš kutak za spavanje mora da bude – opuštajući: Na kraju, evo i najtežeg zadatka: iz spavaće sobe bi trebalo da izbacite sve što nije u njenoj glavnoj ulozi spavanja ili seksa, sve nepotrebne stvari. Dakle, bilo kakve sprave za vježbanje, televizor, računar, kao i bilo koji predmet koji vas podsjeća na obaveze ili stres.

Sobu obojite bojama koje volite, ali koje smiruju (plava, zelena, ružičasta...), krevet neka bude najdraže mjesto na koje ste ikad legli u životu, jastuci, pokrivači i posteljina od udobnih i transparentnih materijala, a nered neka za tu sobu bude nepoznanica.

To je to, vaš mali raj vas čeka!

Izvor: zadovoljna.hr; foto: b92.net

 

 

Portal Analitika