Društvo

Utvrđen Prijedlog Zakona o izmjenama u naučnoistraživačkoj djelatnosti

okvlahovic18
V
lada Crne Gore na današnjoj sjednici utvrdila je Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o naučnoistraživačkoj djelatnosti, koji će se razmatrati na Skupštini Crne Gore.

Utvrđen Prijedlog Zakona o izmjenama u naučnoistraživačkoj djelatnosti
Portal AnalitikaIzvor

Prijedlogom ovog Zakona dovešće se do poboljšanja kvaliteta obavljanja naučnoistraživačke djelatnosti, ali imati i pozitivan uticaj na cjelokupnu naučnoistraživačku zajednicu.

Ministarka Vlahović je na današnjoj press konferenciji nakon sjednice Vlade Crne Gore istakla nekoliko ključnih elemenata u kojima će ovaj Zakon pretrpjeti izmjene ukoliko bude usvojen u parlamentu. Prvo i osnovno jeste uvođenje novog instrumenta u naučnoistraživački sistem Crne Gore, a to je instrument Centra izvrsnosti, koji je nedavno uspostavljen i koji se finansira iz projekta INVO “Visoko obrazovanje i istraživanje za inovacije i konkurentnost“ iz kredita Svjetske banke. Druga važna izmjena odnosi se na vremensko ograničenje licenci koje se izdaju naučnoistraživačkim ustanovama na period od 3 godine, što će biti slučaj i sa Centrom izvrsnosti, a usklađeno je sa evropskim i svjetskim standardima. Treća ključna izmjena tiče se Savjeta za naučnoistraživačku djelatnost. Savjet će izmjenama zakona imati 9 članova, koji će biti predstavnici naučnoistraživačke zajednice za različite oblasti nauka. Takođe, zbog dinamike kojom se u savremenoj nauci mijenjaju stvari, izmjene i dopune Zakona o NID predlažu donošenje Strategije za naučnoistraživačku djelatnost, što će Crnoj Gori dati mogućnost da ažurnije prati trendove. Takođe, izmjene zakona predviđaju  i stimulisanje istraživača za bavljenje naukom kroz dodjelu nagrada najuspješnijem mladom talentu do 20 godina, najuspješnijem naučniku/naučnici, rukovodiocu tima koji je realizovao najuspješniji naučni projekat, kao i pronalazaču – inovatoru za najuspješniji patent ili inovativno rješenje, kako bi u svakom segmentu bili stimulisani upravo oni djelovi naučnoistraživačkog sistema koji su nam u ovom trenutku važni i prioritetni.

Portal Analitika