Društvo

Izložba posvećena prostornim potencijalima Nikšića

1809niksic
U
okviru Septembarskih dana kulture u Nikšiću će sjutra biti otvorena Izložba i promovisana publikacija pod nazivom „Interdisciplinarnost i urbani artefakti“ (Istraživanje prostornih potencijala Opštine Nikšić). Izložba će biti otvorena u hotelu Trim u 17 sati.
Izložba posvećena prostornim potencijalima Nikšića
Portal AnalitikaIzvor


Publikacija i Izložba “Interdisciplinarnost i urbani artefakti“ uključuje 34 arhtektonska i urbanistička rješenja studenata postdiplomskih studija Arhitektonskog fakulteta u Ljubljani i Beogradu i studenata treće godine Arhitektonskog fakulteta u Podgorici, a u saradnji sa studentima Filozofskog fakulteta u Nikšiću.



U projekat je bilo uključeno pedeset studenata pod mentorstvom prof.dr Vladana Đokića, doc.dr Sonje Ifko, doc.dr Milice Milojević, mr Sanje Lješković Mitrović, mr Svetlane Perović i dr Ljiljane Vujadinović, navodi se u saopštenju Ministarstva održivog razvoje i turizma.



Predložena idejna arhitektonska i urbanistička rješenja su rezultat studioznog istraživačko-analitičkog angažovanja studenata i mentora, koje je započeto  upoznavanjem sa prostornim potencijalima Opštine Nikšić, na petodnevnoj radionici u oktobru mjesecu prošle godine i dalje razvijano kroz studijske aktivnosti na Fakultetima.



Predloženi novi urbani artefakti  mogu poslužiti kao novi pravci razvoja i unapređenja oslabljenog industrijskog grada. Rezultati istraživanja, kao i stručni savjeti, moći će da se implementiraju u buduće prostorne i urbanističke planove, a takođe mogu poslužiti kao značajne smjernice za razvoj metodoloških normi održive prakse obrazovanja, kao i planiranja i projektovanja urbanih prostora.



Predložene su nove ideje za razvoj prostornih potencijala Opštine Nikšić, od rekonstrukcije doma Revolucije, Bedema, revitalizacije  urbanih fragmenata, centralnog jezgra grada, trgova, zone pod Trebjesom, do intervencija na periferiji grada i novih arhitektonskih programa na obalama rijeke Zete, jezera Krupac i Slano i na planini Vučje.

Portal Analitika