Društvo

Besplatan boravak na Cetinju za sve učenike sedmih razreda

1809pres
O
d ove godine, učenici sedmih razreda svih crnogorskih škola, će boraviti tri dana na Cetinju u okviru projekta „Čas istorije u Prijestonici: Cetinje – jedna priča“. Projekat, koji je počeo ovog ponedjeljka, staje više od 600.000 eura i finansiran je od strane Vlade Crne. Organizatori ove škole u prirodi su Zavod za školstvo Crne Gore (ZZŠ) i JU „Lovćen – Bečići“ sa Cetinja.

Besplatan boravak na Cetinju za sve učenike sedmih razreda
Portal AnalitikaIzvor

Pavle Goranović, direktor Zavoda za školstvo, na današnjoj konferenciji za novinare, naglasio je da se radi o izuzetno važnom projektu za obrazovni sistem u našoj državi.

„Cilj projekta je da se kroz školu u prirodi, učenici sedmih razreda upoznaju sa Cetinjem. Sa našim kulturnim, istorijskim i duhovnim središtem i to neposredno kroz trodnevni boravak na Ivanovim koritima“, istakao je prvi čovjek Zavoda za školstvo.

Goranović je objasnio da je projekat imao nekoliko faza koje su prethodile samom boravku djece. Prvo je urađen program „Cetinje – jedna priča“, koji je uradila komisija ZZŠ koju su činili pedagozi, istoričari, biolozi, psiholozi… Zatim su učenici iz centralnog i južnog dijela Crne Gore, njih oko 1.000, u maju imali priliku da borave na Cetinju u okviru pilot projekta.

„Mislimo da je ovo značajan projekat jer škola u prirodi, koncipirana ovako, nudi neposredan način upoznavanja i usvajanja znanja, koji je prijemčljivi i kreativniji za učenike. Ovakav način nudi upečatljivije utiske samih učenika, čiji program ovaj projekat i prati“, objašnjava direktor ZZŠ i dodaje da je bitno da se učenici crnogorskih škola prvo upoznaju sa Prijestonicom, prije upoznavanja sa regionalnim i evropskim centrima.

Učenici će biti u prilici, prema riječima Goranovića, da posjete sve važne znamenitosti na Cetinju, zatim Rijeku Crnojevića, nacionalne parkove Lovćen i Skadarsko jezero. On ističe da osim edukativnog, projekat ima i ekološki, ali i zabavno-rekreativni karakter.

„Projekat je počeo u ponedjeljak i biće redovna obaveza svih škola u Crnoj Gori“, rekao je prvi čovjek ZZŠ.

1809CT429Predsjednik komisije koja je izradila program „Cetinje – jedna priča“, Radovan Popović, objasnio je da je cijeli projekat utemeljen na vrijednostima koje baštini Zavod za školstvo od samog osnivanja. Program predstavlja iskorak svih obrazovnih procesa koji se godinama dešavaju.

„Ovo je više od škole u prirodi. To je „Cetinje – jedna priča“, odnosno to su dva nacionalna parka – Lovćen i Skadarsko jezero. To je supstrat kompletnih crnogorskih kulturnih, etničkih, duhovnih prilika“, objasnio je poznati istoričar.

Za svu djecu, njih oko 8.000 za koje se planira da borave na Cetinju, napravljena je brošura koja je, prema riječima Popovića, svojevrstan „korektor“.

„Iz šume događaja, iz nečega što jeste dobar dio Crne Gore, iz svih procesa koji su se dešavali u njoj, probali smo da sve to skoncentrišemo i sažmemo u brošuru koja ima oko 50-ak strana“, kazao je pomoćnik direktora ZZŠ i dodao da je brošura napisana jednostavnim, stilskim načinom, sa manjim brojem činjenica i jezikom prijemčljivim za sedmi razred.

Na kraju brošure ostavljene su i prazne stranice na kojima učenici mogu zapisati svoje utiske i misli, kao vid „ličnog dosijea“.

Popović je zaključio da je „Cetinje – jedna priča“ dobar putokaz za sve ostale crnogorske gradove, koji na ovaj način mogu istaći svoje kvalitete.

Sreten Mrvaljević, direktor JU „Lovćen – Bečići“ sa Cetinja, istakao je da će firma na čijem je čelu, u okviru projekta pružiti kompletne turističko-ugostiteljske usluge.

„Preuzećemo kompletnu odgovornost i vodićemo brigu o djeci od onog trenutka kada krenu iz svog grada pa sve do povratka sa Cetinja“, istakao je Mrvaljević i pojasnio da se u usluge ubrajaju – prevoz, obilazak znamenitosti, usluge animatora i vodiča, smještaj, ishrana, zdravstvena zaštita, kao i organizovanje sportsko-zabavnog života tokom boravka.

Prvi čovjek JU „Lovćen – Bečići“ kazao je da su veliko iskustvo i dobri uslovi, preporučili ovu firmu, da vodi brigu o oko 150 učenika po smjeni i to za period trajanja projekta sve do 21. decembra.

Sa njegovim mišljenjem saglasan je i direktor ZZŠ Pavle Goranović koji je dodao da institucija na čijem je čelu ima najbolja iskustva sa JU „Lovćen – Bečići“ i to ne samo kroz projekat ljetnje škole „Crna Gora moja postojbina“, već i kroz iskustva učenika i nastavnika koji su boravili na Ivanovim koritima.

Direktorica OŠ „Pavle Rovinski“, Marijana Papić, čiji su učenici boravili na Cetinju u maju, istakla je da su učenici njene škole i njihovi roditelji pohvalili projekat i kazali kako su njihova očekivanja ispunjena.

„Svaki segmet je do perfekcije bio isplaniran. Od putovanja djece, njihovog boravka, edukativnih sadržaja, obilaska muzeja, svih istorijskih i kulturnih spomenika… Ništa nije propušteno i zaista se o svemu mislilo“, prenijela je iskustvo svojih učenika Papić.

Jedno od pitanja učenika OŠ „Pavle Rovinski“ bilo je i finansiranje njihovog boravka u prirodi.

„Projekat finansira Zavod za školstvo. Vlada Crne Gore je od ove godine obezbijedila redovnu budžetsku stavku namijenjenu isključivo za ovaj projekat. Projekat vrijedi više 600.000 eura i biće redovna stavka u Zavodu za školstvo“, objasnio je Goranović.

Takođe, kako je istakao direktor ZZŠ, projekat je omogućio i posao za desetak fakultetski obrazovanih ljudi. Nakon obuke koju su prošli, oni će neprestano biti uz učenike sve do završetka projekta.

U školi u prirodi trenutno borave učenici iz Rožaja, Plava i Gusinja. Za prve posjetioce sa sjevera Crne Gore organizatori su se odlučili zbog vremenskih prilika i udaljenosti njihovih gradova od Ivanovih korita.

K.Ć.

 

 

Portal Analitika