Abiznis

Lazović u posjeti Telekomu

1809vujica
P
otpredsjednik Vlade i ministar za informaciono društvo i telekomunikacije Crne Gore Vujica Lazović posjetio je danas Crnogorski Telekom gdje je sa menadžmentom Kompanije, na čelu sa izvršnim direktorom Rudigerom Šulcom, razgovarao o aktuelnim projektima i trendovima u oblasti telekomunikacija u Crnoj Gori.

Lazović u posjeti Telekomu
Portal AnalitikaIzvor

U razgovoru je istaknuto da je Telekom, kao vodeći telekomunikacioni operater u zemlji, omogućio da 91 odsto crnogorskog stanovništva ima tehničke mogućnosti za pristup broadband servisima (ADSL i optika). Naglašeno je, takođe, i da 85 odsto populacije ima tehničke mogućnost pristupa brzinama prenosa od 10 Mbps, čime je znatno premašen cilj Vladine “Strategije razvoja IT društva 2012-2016”, koja je predvidjela da tokom ove godine brzine od 10 Mbps budu dostupne polovini stanovništva.

Uvaženom gostu je priređena demonstracija prenosa podataka brzinom od 1Gbps, što govori o ogromnim mogućnostima postojeće optičke infrastrukture Telekoma, koja je osnova za najsavremenije telekomunikacione servise budućnosti.

1809vujica2
Lazoviću je prilikom posjete prezentovan i projekat Hibridnog pristupa, koji se vodi na nivou Dojče Telekom (DT) grupe, a Crnogorski Telekom zajedno sa DT vodi testiranje hibrid tehnologije za potrebe cijele grupe.

Suština ove tehnologije, koju među prvima u svijetu testno koristi stotinak korisnika Crnogorskog Telekoma, sastoji se u tome da se internet preko fiksne mreže, u slučaju potrebe, automatski dopunjava internetom preko mobilne mreže, i to onda kada korisniku zatreba veći kapacitet prenosa. Na taj način, kombinovanjem pristupnih tehnologija, korisnik dobija znatno unaprijeđen servis - mnogo brži i stabilniji internet.

U razgovoru je bilo riječi i o Digitalnoj agendi EU do 2020. godine i o načinu na koji Telekom učestvuje u realizaciji ovog projekta. S obzirom da je jedan od ciljeva Digitalne agende povećanje socijalnih i ekonomskih ICT potencijala, prije svega interneta kao važnog medija za razvoj privrednih i društvenih aktivnosti, gospodin Lazović je izrazio očekivanje da će Telekom i u narednom periodu nastaviti sa intenzivnim aktivnostima i investicijama, koje vode ka ispunjenju ovih ciljeva i realizaciji plana Vlade, što je naišlo na odobravanje Rudigera Šulca i menadžmenta Kompanije.

Portal Analitika