Kultura

Veljko BULAJIĆ: U Crnoj Gori nema kinematografije

veljkob
R
editelj Veljko Bulajić ocijenio je da Crna Gora danas nema kinematografiju, navodeći da potencijala ima i da o tome svjedoče neki dokumentarni filmovi mladih autora.

Veljko BULAJIĆ: U Crnoj Gori nema kinematografije
Portal AnalitikaIzvor

On je podsjetio da je Crna Gora, kao rijetko koja republika bivše Jugoslavije, imala nekoliko značajnih autora.

"Dovoljno je pomenuti Branka Baletića, Gojka Kastratovića, Velja Stojanovića, Ratka Đurovića i Živka Nikolića. U Hrvatskoj su to Krsto Papić, Dušan Vukotić i ja, tako da je autorski potencijal bio snažan i veliki“, rekao je Bulajić nakon razgovora sa čelnicima lokalne uprave Nikšića, gdje boravi povodom Septembarskih svečanosti, prenosi Mina.

On smatra da je kinematografija u Crnoj Gori nestala, ali da ne može objašnjvati, kako i zbog čega, jer ovdje ne živi.

"Neki dan sam saznao da je Hrvatska za kinematografiju izdvojila 15 miliona eura, Makedonija šest, a Crna Gora kako sam čuo 216 hiljada, sa čime ne može ništa napraviti“, istakao je Bulajić.

Prema njegovim riječima, da potencijal u Crnoj Gori postoji svjedoče i neki dokumentarni filmovi mladih autora.

Na novinarsko podsjećanje da su u Crnoj Gori i pored nedostatka novca u poslednje vrijeme zahvaljujući entuzijastima snimljeni filmovi "As pik" i "Dječaci iz Ulice Marksa i Engelsa", Bulajić je rekao da im čestita i da je pravo čudo ako bez novca mogu da naprave kinematografiju.

Govoreći o svom sadašnjem radu, Bulajić je saopštio da priprema “zanimljiv projekat sa Njemcima i Italijanima“, čija realizacija počinje u aprilu naredne godine.

"Pripreme traju dugo, a radim kao da mi je prvi film. To je i jedini način da se posao kvalitetno uradi“, naveo je Bulajić.

Upitan da li planira neki projekat i u Crnoj Gori, on je kazao da je situacija po tom pitanju sasvim drugačija.

 

Bulajić u Nikšiću boravi na poziv lokalne uprave i organizatora tribine Kultopisa, a kako kaže, rado se odazvao da sa Nikšićanima proslavi Dan opštine.

"Nikšić je moj rodni grad, s obzirom da sam iz Vilusa, mada se rijetko dolazi. Poslednji put bio sam prije pet, šest godina. Sa mnom je iz daleke Amerike stigla moja unuka koja mi je kazala da slučajno bez nje ne odem u Nikšić“, dodao je on.

Bulajić je saopštio da je od rukovodstva opštine čuo interesantna zapažanja o budućnosti Nikšića.

"Grad ima lijepu perspektivu, a ono što sam vidio veliki je napredak i potpuno se izmijenio“, ocijenio je on.

Predsjednik opštine Veselin Grbović kazao je da je veliko zadovoljstvo posjeta legende i doajena kinematografije bivše Jugoslavije.

"Čast je razgovarati sa čovjekom koji pripada najboljim svjetskim rediteljima. Impresionira njegova energija u tim godinama i želimo mu dug život“, rekao je Grbović.

Portal Analitika