Abiznis

(VIDEO)IVANOVIĆ: Inovacije i obrazovanje pretvaraju socijalnu poljoprivredu u agro-biznis

ivPetar1709
P
oljoprivreda više nije socijalna kategorija. Bez obzira na našu istoriju, politička opredjeljenja, sažaljivost, investicije u istraživanja, inovacije i tehnologije, kao i obrazovanje farmera pretvaraju socijalnu poljoprivredu u agro-biznis. Agrobiznis se zasniva na logici stvaranja, a ne na logici redistribucije, koja ne doprinosi stvaranju inovacije, kazao je ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Petar Ivanović govoreći na 19. Miločerskom razvojnom forumu, koje je organizovalo Društvo ekonomista i menadžera Crne Gore.

(VIDEO)IVANOVIĆ: Inovacije i obrazovanje pretvaraju socijalnu poljoprivredu u agro-biznis
Portal AnalitikaIzvor

Ivanović je kazao da upravo logiku agro-biznisa, svojim pristupom i politikama, afirmiše Ministarstvo na čijem je čelu, navodeći posebno primjer podrške sektoru pčelarstva.

“Zašto smo se odlučili za ovaj sektor? Prvo, posljednje studije pokazuju da broj pčela u mnogim zemljama svijeta opada. To ne samo da remeti prirodnu ravnotežu, već kreira i značajne dodatne troškove u poljoprivredi (prije svega za oprašivanje). Drugo, med je proizvod za kojim postoji stabilna tražnja u regionu i svijetu. Dobar med nije problem prodati. Dodatno, Savez pčelara Crne Gore je dobro organizovan i ima dobar tim koji ga predvodi, koji uz to razumije značaj obrazovanja i istraživanja. Strah da nas ne zadesi ono što je zadesilo druge zemlje i želja da se što bolje valorizuje proizvod koji ima kvalitet, natjerao nas je da osmislimo model“, istakao je ministar.

Taj model, dodaje Ivanović, obuhvata izgradnju Kuće meda, podršku u nabavci opreme za proizvodnju voska, podršku obrazovanju i edukaciji, kao i javni poziv, prije svega mladim i kreativnom ljudima, da osmisle jedinstveno pakovanje, zaštitni znak i logo za Kuću meda i crnogorski med.

Upravo od mladih, kreativnih i sposobnih ljudi, kako je kazao ministar, zavisi i budućenost poljoprivrede. “Od Vas i Vašeg odnose prema sopstvenoj budućnosti, zavisi i budućnost poljoprivrede”, poručio je ministar Ivanović, obraćajući se mladim ljudima prisustnim na Miločerskom forumu, čija je tema ove godine “Kreativnost, inovativnost i dizajn”.

Govoreći o izazovima u poljoprivrednoj proizvodnji, Ivanović je rekao da će, ukoliko se nešto ne promijeni, proizvodnja hrane biti nedovoljna da prehrani rastući broj stanovnika do 2050. godine, koji se procjenjuje na devet milijardi ljudi.

“Da bi se prehranile dodatne dvije milijarde stanovnika potrebno je povećati produktivnost u poljoprivredi za najmanje 70 odsto. Proizvodnja hrane je ograničena sa tri faktora: resursima, tražnjom za hranom i klimatskim promjenama. Mjesto presjeka je takozvani “sigurni prostor”. Za stvaranje mogućnosti za proizvodnju dovoljne količine hrane, potrebno je povećati taj prostor. Ali kako? Povećanjem produktivnosti, izmjenama režima ishrane i eliminisanjem otpada hrane, kao i povećanjem investicija, većim izdvajanjima za istraživanja i ulaganjem u obrazovanje”, naglasio je Ivanović.

On je rekao da vodeće zemlje svijeta ulažu značajna sredstva u istraživanje u oblasti poljoprivrede, ali da poljoprivredi danas, ipak, nedostaju nove ideje, način razmišljanja, stvaralački duh, veća kreativnost.

“Tu vidim prostor za mlade ljude poput Vas”, popručio je Ivanović.

Govoreći o značaju inovacija, Ivanović je naveo i dva konkretna primjera: salata u lejama iz plastenika u Zeti, gdje se ostvaruje prinos dva puta godišnje sa dva zaposlena i salata na rotacionoj ploči u Japanu gdje se prinos ostvaruje 365 dana u godini sa jednim zaposlenim.

"Ili, trava koja u Crnoj Gori raste na zemlji i koristi se da bi se riješio dio problema oko ishrane krupne stoke i trava koja se gaji u plastičnim kadama, u kojima nema zemlje, u Velikoj Britaniji. Ovakvih primjera ima veoma mnogo. Ali inovacije ne nastaju u kancelarijama, niti ih kreira administracija“, poručio je ministar Ivanović.

Portal Analitika