Abiznis

RADULOVIĆ: Montavar Metalac može da opstane

1709brankoradulovicok
N
ikšićki Montavar Metalac, sa iskustvom, radnicima i opremom, može opstati na tržištu u konkurentnim uslovima, ocijenjeno je na sastanku predstavnika radnika tog preduzeća i potpredsjednika Skupštine Branka Radulovića.

RADULOVIĆ: Montavar Metalac može da opstane
Portal AnalitikaIzvor

Iz Kabineta potpredsjednika Skupštine saopšteno je da je sadašnje stanje u Metalcu proizvod neodgovornog odnosa vlasnika i brojnih nepravilnosti i nepostupanja pravosudnih organa i Vlade.

„Zato je neophodno da Vlada, kao sadašnji vlasnik 75 odsto Metalca, zajedno sa Erste bankom, koja ima 25 odsto, na legalan način preuzme upravljanje preduzećem i formira novi menadžment, koji će omogućiti normalnu proizvodnju“, saopštio je Radulović.

Na sastanku je konstatovano da jedno od dugoročnih rješenja može biti u nalaženju istinskog strateškog investitora u oblasti metaloprerade.

„Neophodno je da pravosudni organi preispitaju postupak kupovine i način poslovanja, zbog toga što postoje brojne indicije da je bilo protivzakonitog i nepravilnog rada“, kazao je Radulović.

On je dodao da je, u pogledu prioritetnih mjera, potrebno da Vlada i nadležno ministarstvo hitno napravi socijalni program za 93 zaposlena i 29 radnika kojima je vlasnik više od godinu nije isplatio otpremnine, na osnovu kojeg će biti izmirene obaveze prema njima i omogućiti im adekvatni socijalni status.

„Pozivamo Vladu da već danas hitno reaguje i stvori prihvatljive uslove za prekid štrajka radnika, jer su u pitanju ljudski životi. Ukoliko Vlada ne reaguje odgovorno, Skupština će, kao i u slučaju rudara nikšićkih Rudnika boksita i radnika Kombinata aluminijuma (KAP) i Željezare inicirati rješenje za radnike Metalca“, poručio je Radulović.

On smatra da je za potrebe tržišta Crne Gore, bilo da su u pitanju rezervni djelovi, konstrukcije ili usluge, potreban, ne jedan, nego mnogo više Metalaca.

To će, kako tvrdi Radulović, posebno doći do izražaja kada krenu strateške gradnje infrastrukturnih, putnih i energetskih objekata i kada investicije budu „dubinske“, što znači da novac ostaje u Crnoj Gori koristeći u što većoj mjeri domaće znanje, iskustvo, postojeću i novu tehnološku osnovu.

„Iskustvo naprednih država pokazuje je da bez proizvodnje, prerade, znanja i stavranja sopstvenih proizvoda ne može biti realnog sektora, ni održive ekonomije“, zaključio je Radulović.

Radnici Metalca, koji od ponedjeljka štrajkuju ispred zgrade Vlade.

(Mina biznis)

Portal Analitika