Društvo

VLAHOVIĆ: Kreativnost naučnih institucija put do EU fondova (VIDEO)

1709Vlahovic
C
rnogorske naučne institucije povukle su nešto preko 4 miliona eura iz fondova EU za nauku, a vjerujemo da ćemo iz novog fonda Horizont 20 20, kojem smo upravo pristupili, uspjeti da povučemo mnogo značajnija sredstva, s obzirom da taj fond iznosi 80 milijardi eura, kazala je ministarka nauke prof.dr Sanja Vlahović nakon skupa posvećenog naučnim fondovima EU, u okviru Miločerskog foruma.

VLAHOVIĆ: Kreativnost naučnih institucija put do EU fondova (VIDEO)
Portal AnalitikaIzvor

Ona je kazala da je Crna Gora upravo prethodne sedmice izmirila svoju finansijsku kontribuciju za učešće u tom Fondu.

„Sada možemo sa sigurnošću reći da naučno- istraživačke institucije Crne Gore imaju potpuno identičan status kao one u Evropi i mogu da povuku onoliko sredstava koliko budu kreativne“, kazala je Vlahović, naglašavajući da se danas razgovaralo o tome koliko smo i što uradili u nauci, kao i što plairamo.

„Ključna poruka je da naša nauka da bi bila konkurentna na evropskom tržištu, kome stremimo, mora da bude jedinstvena i da se poveže i unutar države i sa regionom, kako bi nam bili dostupni EU fondovi i kao bismo našli svoju poziciju na tom tržištu“, kazala je Vlahović.

Prema njenim riječima potrebna nam je promjena svijesti, jer kreativnost, inovativnost i ideje su jedino što nas u 21. vijeku može istaći na mjesto koje želimo da dobijemo i kojem želimo da pripadamo.

Vlahović je podsjetila da Ministarstvo nauke realizuje dva velika projekta, od kojih je jedan implementacija Centra izvrsnosti, uz finansijsku podršku Svjetske banke, dok je drugi projekat Tehnopolis, uspostavljanje prvog naučno tehnološkog parka u Crnoj Gori.

 

 

Portal Analitika