Abiznis

(VIDEO) BOJANOVIĆ: Štrajk rudara zamrznut do utorka

1709rudariboksitiok
R
adnici nikšićkih Rudnika boksita odlučili su da do utorka zamrznu proteste, zadovoljni pomacima u pregovorima sa Vladinim zvaničnicima, izjavio je Portalu Analitika predsjednik Samostalnog sindikata Rudnika boksita Borisav Bojanović.

(VIDEO) BOJANOVIĆ: Štrajk rudara zamrznut do utorka
Portal AnalitikaIzvor

-Nakon jučerašnjih razgovora u Ministarstvu ekonomije napravljen je pomak u smislu realizacije socijalnog programa koji, kako nam je rečeno, može da startuje vrlo brzo. Već su se javili radnici koji su spremni da odmah uzmu otpremnine, a da im se naknadno poveže radni staž. Takođe, odgovara nam prijedlog ministra rada i socijalnog staranja Predraga Boškovića da nam se poveže radni staž na minimalne zarade, a da se nakon prodaje fabrike izvrši doplata Fondu PIO na puni iznos zarada. Ministar ekonomije Vladimir Kavarić nam je obećao da će pokušati da obezbjedi saglasnost Ministarstva finansija da firma Neksan produži ugovor o poslovno- tehničkoj saradnji sa Rudnicima boksitima do prodaje fabrike- precizirao je Bojanović.

On je naglasio da su se pojavila dva potencijalna kupca Rudnika boksita.

-Čuli smo da je jedan od zainteresovanih kupaca kompanija iz Poljske. Odlučili smo da zamrznemo proteste do utorka, mada je jedna manja grupa radnika smatrala da bi trebalo nastaviti sa protestima- naveo je Bojanović.

Nikšićki rudari su na jučerašnji protest ispred zgrade Vlade krenuli za Podgoricu kamionima i teškim mašinama, a policija ih je spriječila na rampi kod kopa Zagrad.

Proizvodnja u Rudnicima boksita je obustavljena 29. avgusta. Rudari su ranije poručili da će se za svoja prava, ako firma bude zatvorena a oni poslati na biro rada, boriti svim sredstvima, uključujući i blokadu saobraćaja kod tunela Budoš i drugih puteva prema Nikšiću. Osim pokretanja proizvodnje nikšićki rudari traže isplatu svih dugovanja po osnovu zaostalih plata do prije uvođenja stečaja, kao i povezivanje staža za proteklih pet godina po obračunatim, a ne minimalnim platama, kao i otpremnine za radnike koji stiču uslov za penziju.

Kompanija Neksan je donedavno otkupljivala kompletnu proizvodnju Rudnika boksita. Vlasnik Neksana Daka Davidović je ranije saopštio da Neksan ima kupce rude u inostranstvu, ali da je cijena niska i ne može da podmiri troškove, zbog čega je treba lagerovati i čekati povoljnije vrijeme za prodaju. On je poručio da Rudnici boksita mogu da nastave proizvodnju ukoliko Vlada isplati otpremine radnicima i ne insistira na naplati poreza na neprodatu rudu.

 

 

 

Portal Analitika