Svijet

WHO: Milijarda dolara za kontrolu epidemije ebole

1609ebola
Z
a zadržavanje širenja epidemije ebole u Zapadnoj Africi u okviru „desetina hiljada“ slučajeva potrebna je milijarda američkih dolara, izjavio je pomoćnik direktora Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Brus Ajlvord.

WHO: Milijarda dolara za kontrolu epidemije ebole
Portal AnalitikaIzvor

- Od ebole je umrla 2.461 osoba, polovina od 4.985 zaraženih tim virusom, a broj mrtvih se udvostručio prošlog mjeseca. Iskreno, u savremenoj istoriji nema sličnih primjera ovakvih zdravstvenih kriza s kojom smo sada suočeni - kazao je on na konferenciji za novinare u Ženevi.

Broj slučajeva, dodao je, mogao bi da se zadržati u okviru „desetina hiljada“ uz „mnogo brži odgovor“. Više ne izgleda velikom brojka koju je ranije iznio WHO u svojim predviđanjima, kada je naveo mogućih 20.000 slučajeva.

- Generalni sekretar UN-a Ban Ki-Mun pokrenuće u četvrtak „koaliciju za globalni odgovor“ u Njujorku. Iznos koji smo tražili bio je oko 100 miliona dolara prije mjesec dana, a sada je milijardu dolara, što znači da je naš zahtjev postao deset puta veći u roku od mjesec dana - rekao je dr David Navaro, koordinator UN-a za borbu protiv ebole.

Iz WHO su naveli i da su tri najzahvaćenije zemlje Liberija, Gvineja i Sijera Leone, a 47 odsto slučajeva je zabilježeno u posljednje tri sedmice. Najteža epidemija zabilježena od identifikacije virusa 1976. godine, krenula je početkom godine iz Gvineje. Postoji pet različitih sojeva ebole. Prema WHO, u zapadnoj Africi se radi o soju Zair, a u DR Kongu o dvostrukom soju - Zair i Sudan.

Foto: index.hr

Portal Analitika