Abiznis

Kamarata: Kooperacija proizvođača ključ uspjeha u poljoprivredi

1609kamarata
Š
ef sektora za politiku, evropske integracije i trgovinu u Delegaciji Evropske unije u Crnoj Gori, Alberto Kamarata, posjetio je opštine Žabljak i Pljevlja i razgovarao sa predstavnicima lokalnih zajednica o poljoprivredi, turizmu i ekologiji.

Kamarata: Kooperacija proizvođača ključ uspjeha u poljoprivredi
Portal AnalitikaIzvor

Cilj posjete je bio da se Delegacija EU upozna sa situacijom na terenu i izazovima sa kojima se lokalni stanovnici susreću, ali i da se govori o praksama u Evropskoj uniji i načinima na koje proces integracija može uticati na svakodnevni život.

Kamarata se susreo sa novim gradonačelnikom Žabljaka i predstavnicima sektora turizma i poljoprivrede. U otvorenom razgovoru poljoprivrednici i turistički radnici su upoznali predstavnika Delegacije EU sa problemima kao što su manjak fondova, usitnjena domaćinstva i komplikovane procedure za apliciranje za evropske fondove. Kamarata je tom prilikom kazao da bi udruživanje moglo biti dio rješenja njihovih problema.

„U Evropskoj uniji poljoprivrednici mogu da unaprijede svoje poslovanje ako rade zajedno. Stvaranje kooperativa i udruženja poljoprivrednika osigurava da će se vaš glas čuti, čak i na nivou EU. Još jedan razlog za udruživanje su procedure za MIDAS i IPARD programe sa kojima ćete se lakše nositi ako sarađujete i dijelite znanje,“ kazao je Kamarata poljoprivrednicima.

U više događaja organizovanih u Pljevljima, Kamarata i predstavnici ministarstava sreli su se sa predstavnicima lokalne vlasti, turističke organizacije, ali i sa srednjoškolcima, poljoprivrednicima, biznis zajednicom i predstavnicima sektora za zaštitu životne sredine.

1609kamarata2
Tokom posjete Pljevljima, Kamarata je učestvovao u ceremoniji dodjele nagrada pobjednicima na literarnom takmičenju na temu „EU vrijednosti“. Tom prilikom je uručio nagrade Miliću Dujoviću, Demiru Mujeviću i Danici Rondović za osvojeno prvo, drugo i treće mjesto na pomenutom takmičenju.

Zvaničnici su obišli i Husein Pašinu džamiju i Manastir Svete Trojice.

Posjete opštinama Žabljak i Pljevlja dio su aktivnosti predviđenih projektom “Hajde da razgovaramo o Evropskoj uniji 2", koji finansira Evropska unija. Projekat sprovodi NVO FORS Montenegro u saradnji sa Delegacijom EU u Crnoj Gori i Ministarstvom vanjskih poslova i evropskih integracija, kao dio komunikacionih aktivnosti Evropske unije. Zahvaljujući ovim aktivnostima, građani Crne Gore redovno imaju šansu da se susretnu sa predstavnicima Evropske unije.

Portal Analitika