Društvo

NOVOVIĆ: Nastavne programe pravili su predstavnici albanske nacionalne zajednice

1609Novovic
N
a stav političke partije Force da je Albancima nametnut nastavni program, Radoje Novović iz Zavoda za školstvo Crne Gore, za Portal Analitika kaže da su nastavne programe i udžbenike pravili isključivo predstavnici albanske nacionalne zajednice u Crnoj Gori.

NOVOVIĆ: Nastavne programe pravili su predstavnici albanske nacionalne zajednice
Portal AnalitikaIzvor

„Te programe i te udžbenike su pravili predstavnici albanske nacionalne zajednice. Zavod za školstvo se tu nije miješao. Knjige su ingerencija neke druge institucije, ali ono u što sam siguran jeste da kada su u pitanju nastavni programi, njih su pravili isključivo Albanci“, objašnjava Radoje Novović iz Odsjeka za istraživanje i razvoj obrazovnog sistema iz Zavoda.

Sagovornik Portala Analitika kaže da je ljetos učestvovao na konferenciji u Ulcinju koja se ticala položaja albanskog jezika u crnogorskom obrazovnom sistemu, te da je tom prilikom objasnio kako obrazovni sistem nije zatvoren i tada je uputio na mogućnosti izmjene programa.

„Naš obrazovni sistem je dosta fleksibilan, nije krut i centralizovan, ali jednostavno neke stvari su predviđene i u pitanju je takozvani zatvoreni kurikulum. U zatvorenom kurikulumu postoji urađen nastavni plan i program, određeni predmeti su u obavezi da se realizuju iz nekih predmeta“, objašnjava predstavnik Zavoda za školstvo.

Novović kaže da da u okviru svakog predmeta postoji mogućnost ubacivanja novih ciljeva putem otvorenog kurikuluma.

„U okviru takozvanog otvorenog kurikuluma škole mogu da u postojeći program ubace od 15 do 20 odsto ciljeva na osnovu interesovanja lokalne zajednice, potreba učenika, potreba škole, itd. To je velika mogućnost da sve škole, svi nastavnici, pa prema tome i svi narodi, ubace ono što je u njihovom interesu… Naravno određeni pedagoški, didaktički i principi nauke, kao i principi demokratskog i građanskog društva, poštovanje svih ljudskih prava, moraju da se zadovolje“, tvrdi sagovornik Portala Analitika.

Novović objašnjava da otvoreni kurikulum daje mogućnost da škole i nastavnici, naprave izborne predmete, te im daje prostor za fakultativnu nastavu.

„Takođe, svaka škola u toku školske godine ima 10 dana da organizuje dane sporta, kulture, škole u prirodi, ekskurzija i tu mogućnost treba iskoristiti. Mislim da predstavnici Force nisu u pravu i da imaju mnoge mogućnosti na raspolaganju. To je po mom mišljenju neka vrsta potpuno neopravdanog političkog pritiska“, smatra predstavnik Zavoda i dodaje još jednom da svi imaju pravo da kroz otvoren dio kurikuluma, izbornu i fakultativnu nastavu, 10 dana koje škola ima na raspolaganju, promovišu kulturu, običaje, jezik…

Podsjećamo iz Force su ocijenili da je neupotreba albanske azbuke kod Albanaca u Crnoj Gori dokaz naslijeđenog mentaliteta u Ministarstvu prosvjete, te da i dalje postoje nastavni programi i tekstovi koji su nametnuti djeci u školama sa nastavom na albanskom jeziku.

“Nametanje tekstova prevedenih na albanski jezik, osim udžbenika za maternji jezik, je zastarjela i štetna pojava po nacionalni identitet albanaca. Neupotreba sve albanske azbuke kod Albanaca u Crnoj Gori je dokaz naslijeđenog mentaliteta u Ministarstvu prosvjete”, naveli su iz Force.

Ta problematika, smatraju oni, zaslužuje ozbiljan pristup i nalaženje optimalnih rješenja Ministarstva prosvjete koje je nadležno za ove nametnute školske programe i tekstove.

K.Ć.

Foto: pobjeda.me

 

 

Portal Analitika