Abiznis

(VIDEO) Rudari krenuli kamionima i mašinama za Podgoricu, spriječila ih policija

1609rudariboksitiok
R
udari nikšićkih Rudnika boksita, koji su danas u 11 časova planirali da protestuju ispred zgrade Vlade, nijesu doputovali u Podgoricu jer ih je na izlazu iz kopa Zagrad zaustavila policija. Rudari su, kako saznaje Portal Analitika, namjeravali da do Podgorice stignu kamionima i teškim mašinama, što im kordon od 20-ak policajaca nije dozvolio.

(VIDEO) Rudari krenuli kamionima i mašinama za Podgoricu, spriječila ih policija
Portal AnalitikaIzvor

Prema posljednjim informacijama, rudari i policija se i dalje nalaze kod kopa Zagrad i u toku je "igra živaca" pošto ni policija ni radnici neće da popuste.

Proizvodnja u Rudnicima boksita je obustavljena 29. avgusta. Rudari su ranije poručili da će se za svoja prava, ako firma bude zatvorena a oni poslati na biro rada, boriti svim sredstvima, uključujući i blokadu saobraćaja kod tunela Budoš i drugih puteva prema Nikšiću. Osim pokretanja proizvodnje nikšićki rudari traže isplatu svih dugovanja po osnovu zaostalih plata do prije uvođenja stečaja, kao i povezivanje staža za proteklih pet godina po obračunatim, a ne minimalnim platama, kao i otpremnine za radnike koji stiču uslov za penziju.

Kompanija Neksan,koja je donedavno otkupljivala kompletnu proizvodnju Rudnika boksita, juče nije potpisala produžetak ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji sa fabrikom. Vlasnik Neksana Daka Davidović je ranije saopštio da Neksan ima kupce rude u inostranstvu, ali da je cijena niska i ne može da podmiri troškove, zbog čega je treba lagerovati i čekati povoljnije vrijeme za prodaju. On je poručio da Rudnici boksita mogu da nastave proizvodnju ukoliko Vlada isplati otpremine radnicima i ne insistira na naplati poreza na neprodatu rudu.

1609ilijadjilasok

"Više puta smo bezuspješno pregovarali sa Ministarstvom ekonomije, pa su radnici odlučili da radikalizuju proteste. Oni neće odustati, a naši zahtjevi se znaju. Apelovao bih na sve nadležne institucije da što prije riješe situaciju u Rudnicima boksita, da ne bi došlo do neželjenih situacija", izjavio je predsjednik Sindikata radnika Rudnika boksita Ilija Đilas.

 

Portal Analitika