Abiznis

Hitno objaviti konkurs za raspodjelu dijela prihoda od igara na sreću

1509igre
S
avjet za razvoj nevladinih organizacija dostaviće komisijama preporuku da Vlada na narednoj sjednici zaduži nadležnu komisiju da hitno objavi konkurs za raspodjelu dijela prihoda od igara na sreću za 2014. godinu, u skladu sa važećim propisima, odlučeno je na današnjoj sjednici tog tijela.

Hitno objaviti konkurs za raspodjelu dijela prihoda od igara na sreću
Portal AnalitikaIzvor

Na danas održanoj konstitutivnoj sjednici Savjeta za razvoj nevladinih organizacija, kojom je predsjedavala predsjednica Savjeta i ministarka bez portfelja Marija Vučinović, izabrana je zamjenica predsjednice Savjeta.

Na inicijativu predsjednice Savjeta Marije Vučinović, članovi Savjeta iz reda NVO obavili su konsultacije o mogućem kandidatu za pomenutu dužnost. Predsjednica Savjeta je, za zamjenicu predložila kandidatkinju koju je podržao veći broj članova Savjeta iz NVO, pa je nakon javnog glasanja, većinom od 15 glasova, za zamjenicu predsjednice izabrana Ana Novaković, izvšna direktorka Centra za razvoj nevladinih organizacija.

U nastavku rada Savjet je razmotrio Radnu verziju Analize institucionalnog okvira za vršenje poslova u vezi sa razvojem nevladinog sektora, koju je pripremila međusektorska radna grupa, u čijem su radu učestvovali predstavnici Ministartsva unutrašnjih poslova, Ministarstva finansija i Kancelarije za saradnju sa NVO i dva predstavnika nevladinih organizacija.

“Ocijenjeno je da su Analizom otvorena mnoga važna pitanja, ali da nijesu dati adekvatni i potpuni odgovori, zbog čega je zaključeno da članovi Savjeta dostave Radnoj grupi pisane prijedloge i sugestije, te da se 19. septembra održi sastanak zainteresovanih članova Savjeta i Radne grupe radi utvrđivanja boljeg, jasnijeg i preciznijeg materijala, kao i predloga zaključaka koji će biti dostavljeni Vladi, a kojim će biti definisane preporuke za unapređenje zakonskog, institucionalnog i finansijskog okvira za djelovanje i razvoj NVO. Tako dorađeni dokument, Savjet će razmatrati na sljedećoj sjednici i, uz mišljenje i prijedlog zaključaka, dostaviti Vladi na dalji postupak”, saopšteno je iz Vlade.

Predsjednica Savjeta je obavijestila prisutne da je na sjednici Vlade, održanoj 11. septembra, aktuelizovala pitanje raspodjele sredstava od igara na sreću za NVO u 2014. godini, uz zaključak Vlade da treba ispoštovati odluke Upravnog suda o raspodjeli iz prethodne godine, a da konkurs za 2014. treba da bude objavljen što prije.

"U postupku pripreme naredne sjednice Vlade, distribiuran je materijal u vezi sa ovim pitanjem koji je pripremila nadležna Komisija, i koji će biti razmatran na sjutrašnjoj zajedničkoj sjednici radnih tijela Vlade. Savjet je zaključio da za sjutrašnju sjednicu dostavi komisijama preporuku da Vlada na narednoj sjednici zaduži nadležnu komisiju da hitno objavi konkurs za raspodjelu dijela prihoda od igara na sreću za 2014. godinu, u skladu sa važećim propisima“, kazali su u Vladi.

Na sjednici je pokrenuto i niz drugih pitanja, od donošenja programa rada Savjeta za narednu godinu i primjene Poslovnika Vlade na rad Savjeta, do statusa predstavnika NVO u Radnoj grupi za pregovaračko poglavlje 23 i drugim poglavljima i njihovom učešću u postupku porgramiranja/planiranja IPA sredstava za 2014. godinu. Dogovoreno je da se ta pitanja razmatraju na narednoj sjednici, te da se od Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija zatraži mišljenje o pitanjima iz njegove nadležnosti.

Izvor: Mina

Portal Analitika