Društvo

Uručeni ključevi raseljenim porodicama koje su se vratile na Kosovo

1509boskkljucevi
M
inistarstvo rada i socijalnog staranja dodijelilo je ključeve za 12 raseljenih porodica Romske i Egipćanske zajednice koje su se vratile na Kosovo.

Uručeni ključevi raseljenim porodicama koje su se vratile na Kosovo
Portal AnalitikaIzvor

Projekat vraćanja 12 porodica Romske i Egipćanske zajednice iz kampa “Konik“u Crnoj Gori započet je marta mjeseca prošle godine u saradnji Ministarstva rada i socijalnog staranja Crne Gore, Ministartsva za zajednice i povratak Republike Kosovo, Evropske Unije, UNHCR-a  i opštine Klina.

Na ceremoniji dodjele ključeva od kuća ministar rada i socijalnog staranja u Vladi Crne Gore Predrag Bošković je pohvalio saradnju i hrabrost ministra za zajednice i povratak Dalibora Jevtića kada je ovaj projekat u pitanju.

Bošković je napomeno da se pitanje raseljenih i izbeglih osoba mora odmah rješavati, jer traje veoma dugo i najavio da će pitanje kampa “Konik“ u najkraćem mogućem roku biti riješeno kroz raličite projekte

Ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić je tokom ceremonije dodjele ključeva, još jednom pozvao sve institucije i relevante faktore da pomognu održiv povratak na Kosovo kako bi se svi raseljeni vratili i kako bi na Kosovu živjeli slobodno bez ikakvih problema.

Šef opertaivne kancelarije Evropske Unije Krisof Stok je rekao da je ovaj projekat za Evropsku Uniju važan jer znači ispunjenje ljudski prava.

“Projekata ne podrazumijeva samo izgradnju kuća već i pravo na školstvo i ostala prava za život što je jako bitno”, kazao je on.

Realizacijom ovog projekta u 12 novoizgrađenih kuća vratilo se 58 pripadnika Romske i Egipćanske zajednice i da su im obezbijedjeni  svi potrebni uslovi za život.

Portal Analitika