Abiznis

ADIŽES: Demokratija u donošenju odluka, diktatura u njihovom izvršenju

Adizes-3
S
avremeno upravljanje promjenama počiva na razumijevanju pojma menadžment, koji se ne može adekvatno prevesti sa engleskog jezika uprkos postojanju sinonima poput rukovođenje, upravljanje, koordiniranje i dr., poručio je dr Isak Adižes, jedan od  vodećih svjetskih autoriteta u teoriji i praksi menadžmenta, na predavanju održanom na Ekonomskom fakultetu.

ADIŽES: Demokratija u donošenju odluka, diktatura u njihovom izvršenju
Portal AnalitikaIzvor

Adižes je poručio da nekadašnje poimanje upravljanja po kojoj je rukovodilac glava preduzeća a svi ostali čine njegovo tijelo, može se nazvati elitističkom i nema uporište u savremenom poslovanju.

- Danas, većina zaposlenih su obrazovani i imaju vještine potrebne za posao kojim se bave, zbog čega ne pristaju da budu bezimeni dio sistema već aktivan član tima koji doprinosi napretku preduzeća. Dr Adižes je uvjeren da su promjene ključne za savremeno poimanje upravljanja, zato što one tjeraju pojedinca, preduzeće pa čak i državu na donešenje odluke, a svaka odluka donosi promjenu. Čak i odlaganje donošenja odluke je odluka o ostajanju u mjestu, ističe on. Međutim, donošenje odluke o promjeni je samo početak; tu odluku mora da prati i njeno izvršenje, zbog čega bi se savremeno upravljanje prema dr Adižesu moglo definisati “efikasnim izvršenjem odluke o rješenju problema”.

Elemanat “izvršenja” u nauci o menadžmentu je ono što nedostaje većini obrazovnih sistema, mišljenja je dr Adižes, zbog čega je neophodno studente podsticati na donošenje odluka ali ih još više učiti kako da ih efikasno sprovedu u djelo, uz princip: “Demokratija u donošenju odluka, diktatura u njihovom izvršavanju - smatra on.

Adižesova metodologija upravljanja preduzećima, kaže njen tvorac, počiva na još jednom važnom principu koji se slikoviti može predstaviti ljudskom šakom sa spojenim prstima koja simboliše timski rad. Naime, iako su prsti ljudske ruke svi različiti oni čvrsto stoje jedan uz drugi, čime dr Adižes poručuje da uspjeh preduzeća počiva na prevazilaženju unutrašnjih konflikata na principu : “Budite različiti ali ujedinjeni.” Ovaj princip jedinstva u različitostima je ključ prevazilaženja konflikata kako u privatnom životu pojedinca, tako i u funkcionisanju preduzeća ali i države.

Dr Isaka Adižesa, koji je čest i rado slušan predavač na Ekonomskom fakultetu, pozdravili su dekan prof.dr Milivoje Radović i prof.dr Božo Mihailović koji su naglasili značaj upoznavanja studenata svih nivoa studija ali i već zaposlenih rukovodilaca sa metodologije upravljanja preduzećima dr Adižesa i ocijenili da ona predstavlja pogled na savremeno društvo te stoga može biti primjenjiva na sve segmente života.

Adižes je renomirani konsultant kompanija i vlada širom svijeta, (Švedska, Brazil, Meksiko, Grčka, Izrael). Poznat je po svom jedinstvenom pristupu upravljanju organizacionim promjenama zasnovanom na procesu kojim se izgrađuje uzajamno poštovanje i povjerenje.

Njegove knjige Upravljanje životnim ciklusima preduzeća, Upravljanje promjenama, Težnja ka top formi i Stilovi dobrog i lošeg upravljanja prevedene su na 22 svjetska jezika.

 

 

Portal Analitika