Abiznis

Pokrenut postupak za imenovanje člana Senata DRI

1509odborzaekonomijuok
P
arlamentarni Odbor za ekonomiju, finansije i budžet dao je saglasnost za dodjelu novca iz budžeta Državnoj revizorskoj instituciji za narednu godinu i pokrenuo postupak za imenovanje petog člana Senata DRI.

Pokrenut postupak za imenovanje člana Senata DRI
Portal AnalitikaIzvor

Predsjednik Senata DRI Milan Dabović saopštio je da je DRI definisala budžetski zahtjev u iznosu od 1,45 miliona eura, što je raspoređeno na četiri programa.

“Programi se odnose na sprovođenja revizije, na šta se odnosi 974 hiljade, administraciju 315 hiljada, strateški plan i obuke 57,83 hiljade i rješavanje stambenih potreba 100 hiljada”, rekao je Dabović na sjednici odbora.

DRI, kako je naveo, kao i u prethodnim godinama postepeno povećava broj zaposlenih, što se realizuje tako što se dovodi mlađi kadar koji se obučava.

“U narednoj godini planirali smo skromno povećanje zaposlenih sa 61 na 70. Fond zarada se neće uvećavati, a jedan dio sredstava je ušteđen kada su u pitanju IPA fondovi”, kazao je Dabović.

Poslanik DPS-a Zoran Jelić rekao je da j budžet DRI za narednu 22,2 hiljade eura veći od budžeta za ovu godinu, zbog većeg broja planiranih revizija i izvršilaca koje treba zaposliti.

On je pitao kada planiraju da zaposle te nedostajuće revizore, kao i da li su planirali sredstva za petog člana DRI, koji još nije izabran, imajući u vidu da to ne zavisi od te institucije već od Skupštine.

"Vidi se da postoji racionalizacija kod vas i štedite državni novac”, naveo je Jelić.

Dabović je rekao da DRI mora da planira sredstva za platu za petog člana Senata DRI, jer ne zna kada će ga parlament izabrati. Kada je riječ o zapošljavanju novih revizora, Dabović je naveo da su dva konkursa u toku, a planiraju da pokrenu proceduru uvijek početkom godine, jer su postupci u okviru Uprave za kadrove dugi.

Predsjednik odbora Aleksandar Damjanović (SNP) bio je uzdržan po pitanju zahtjeva DRI, jer se ne slaže sa Zakonom, odnosno sa konceptom predlaganja budžeta, smatrajući da budžet DRI mora biti bez zaobilaznice, odnosno Vlade, usvajan na Skupštini.

“Ovaj budžet je na nivou onog iz prošle godine. Tada je bilo 57 zaposlenih, a sada se planira više zaposlenih za narednu godinu, odnosno njih 70, sa istim iznosom sredstava. To je sjajna stvar, a nadam se da je to institucija dobro izračunala”, naveo je Damjanović.

Poslanik DF-a Milutin Đukanović rekao je da će podržati nacrt budžeta, jer DRI ima puno posla i potrebno je više zaposlenih.

Odbor je pokrenuo i postupak za imenovanje člana Senata DRI, pri čemu je procedura novim zakonskim rješenjima premještena iz Administrativnog u Odbor za ekonomiju. Administrativni odbor je dva puta raspisivao konkurs za to mjesto, ali nije uspio da izabere kandidata o kome bi se poslanici izjasnili na plenumu. U Senatu DRI peto mjesto je ostalo upražnjeno nakon što je bivši predsjednik Senata Miroslav Ivanišević u aprilu prošle godine podnio ostavku zbog kompromitujućeg snimka objavljenog na YouTube-u.

Damjanović je rekao da će sjutra u svim dnevnim novinama biti objavljen javni poziv koji će trajati 15 dana.

“Siguran sam da će ovaj odbor u najkraćem roku, bez cirkusa koji je rađen na Administrativnom odboru, na otmen način donijeti odluku i predložiti Skupštini člana Senata”, dodao je Damjanović.

Inicijativa za donošenje odluke o reviziji godišnjeg finansijskog izvještaja DRI nije dobila potrebnu većinu na sjednici odbora.  Damjanović je predložio zaključak da se formira radna grupa koja će definisati predlog odluke u narednih mjesec, koju bi dostavili parlamentu na izjašnjenje, s obzirom na to da zakon ostavlja mogućnost Skupštini da odredi instituciju koja bi odradila reviziju DRI.

Odbor je dao saglasnost za izbor međunarodno priznatog nezavisnog spoljnjeg revizora finansijskih izvještaja Centralne banke Crne Gore (CBCG), i to revizorske kuće KPMG, koja se jedina javila na javni poziv, za koji je ponuđena cijena od 27,9 hiljada eura.

(Mina biznis)

Portal Analitika