Društvo

FORCA: Albancima nametnut nastavni program

forcaok
N
eupotreba albanske azbuke kod Albanaca u Crnoj Gori dokaz je naslijeđenog mentaliteta u Ministarstvu prosvjete, ocijenjeno je iz Force.

FORCA: Albancima nametnut nastavni program
Portal AnalitikaIzvor

Kako su dodali, i dalje postoje nastavni programi i tekstovi koji su nametnuti za djecu u školama sa nastavom na albanskom jeziku.

"Nametanje tekstova prevedenih na albanski jezik, osim udžbenika za maternji jezik, je zastarjela i štetna pojava po nacionalni identitet albanaca. Neupotreba sve albanske azbuke kod Albanaca u Crnoj Gori je dokaz naslijeđenog mentaliteta u Ministarstvu prosvjete", ocijenili su iz Force.

Ta problematika, smatraju oni, zaslužuje ozbiljan pristup i nalaženje optimalnih rješenja Ministarstva prosvjete koje je nadležno za ove nametnute školske programe i tekstove.

"U vezi sa ovim pitanjima, svakako se mora konsultovati Nacionalni savjet Albanaca u Crnoj Gori, a zatim da se usvajaju nastavni programi i školski tekstovi za škole sa nastavom na albanskom jeziku u Crnoj Gori. To je ustavna i zakonska obaveza da se poštuju zakoni i međunarodni demokratski akti za različite multietničke zajednice", saopštili su iz Force.

Oni su naveli da za oblast obrazovanja postoje poznati modeli ali, dodali su, mora postojati politička volja vlasti za njihovu implementaciju.

"Iako živimo u pluralističkom društvu u Crnoj Gori, u oblasti obrazovanja se nastavlja sa unitaristički pristup koji ne ide u prilog nacionalnoj i gradjanskoj ravnopravnosti u ovoj multinacionalnoj sredini", kazali su iz Force.

Kako su pojasnili, oni su za profesionalni pristup u oblasti obrazovanja uključivanjem kadrova iz redova Albanaca koji su se istakli u svojim profesijama, a ne za politizaciju obrazovanja kao što se to radi godinama u Crnoj Gori. (Portal RTCG)

 

Portal Analitika