Kultura

Sreten Perović na Svjetskom festivalu poezije u Rumuniji

1509perovicok
N
edavno objavljeni antologijski izbor poezije u preovodu na rumunski jezik, koji potpisuje potpredśednik Dukljanske akademije nauka i umjetnosti Sreten Perović, jedan je od glavni događaja ovogodišnjeg Svjetskog festivala poezije u Krajovi.

Sreten Perović na Svjetskom festivalu poezije u Rumuniji
Portal AnalitikaIzvor

Kako je saopšteno Portalu Analitika iz DANU, pored mnoštva pjesničkih matinea i umjetničkih večeri, festivalski program 17. septembra biće posvećen upravo njegovom djelu. Perović je 2012. godine u Rumuniji dobio prestižnu Internacionalnu nagradu za poeziju, i izabran za Počasnog člana Internacionalne akademije, a ujedno je predložen za najveću svjetsku književnu nagradu.

- Organizator Drugog svjetskog festivala poezije koji se u Krajovi održava od 16. do 18. septembra je Evropska fondacija Mihail Eminescu i Internacionalna akademija, koja takođe nosi ime najznačajnijeg rumunskog pjesnika. U bogatom festivalskom programu učestvuje pedesetak pjesnika sa svih kontinenata, među kojima su još: Husto Horhe Padron (Španija), Song Lin i Ju Ju (Kina), Hanane Ad (Liban), Adonis (Francuska), Nikolae Dabija (Moldavija), Mamfa Agarval (Indija), Vićenco Bjanki i Laura Garavalja (Italija), Vječeslav Samoškin (Rusija), Nikol Brosar (Kanada), Rade Siljan (Makedonija), Atoal Behramoglu (Turska), Ištvan Turezi (Mađarska), Jong Tae Min (Južna Koreja), Slavko Almažan (Srbija), Sol Ibargoven (Urugvaj) i Knut Odegard (Norveška) - navode iz DANU.

Portal Analitika