Abiznis

BOJANOVIĆ: Sjutra štrajk ispred zgrade Vlade

1509rudariboksitiok
R
adnici nikšićkog Rudnika boksita najvjerovatnije će sjutra u 11 časova protestovati ispred zgrade Vlade u Podgorici jer kompanija Neksan danas nije produžila ugovor o poslovno- tehničkoj saradnji sa fabrikom kojim  bi se definisao nastavak otkupa rude, izjavio je Portalu Analitika predsjednik Samostalnog sindikata Rudnika boksita Borisav Bojanović.

BOJANOVIĆ: Sjutra štrajk ispred zgrade Vlade
Portal AnalitikaIzvor

- Jutros smo od Neksana dobili dopis kojim nas obaviještavaju da im procjena imovine te kompanije ne ide u prilog, te da im zbog toga Ministarstvo finansija ne može odgoditi rok za uplatu poreza i doprinosa za tri mjeseca. U Neksanu čekaju odgovor Ministarstva finansija, a u dopisu se navodi da je na računima kompanije zarobljeno milion eura. Neksan je spreman da pomogne radnicima, ali pod uslovom i da država počne da rješava ovaj problem- istakao je Bojanović.

On je dodao da štrajka neće biti samo u slučaju da do kraja dana dođe do preokreta i Neksan ipak potpiše novi ugovor o poslovno- tehničkoj saradnji.

Proizvodnja u Rudnicima boksita je obustavljena 29. avgusta. Rudari su ranije poručili da će se za svoja prava, ako firma bude zatvorena a oni poslati na biro rada, boriti svim sredstvima, uključujući i blokadu saobraćaja kod tunela Budoš i drugih puteva prema Nikšiću.  Osim pokretanja proizvodnje nikšićki rudari  traže isplatu svih dugovanja po osnovu zaostalih plata do prije uvođenja stečaja, kao i povezivanje staža za proteklih pet godina po obračunatim, a ne minimalnim platama, kao i otpremnine za radnike koji stiču uslov za penziju.

Kompanija Neksan je donedavno otkupljivala kompletnu proizvodnju Rudnika boksita. Vlasnik Neksana Daka Davidović je ranije saopštio da Neksan ima kupce rude u inostranstvu, ali da je cijena niska i ne može da podmiri troškove, zbog čega je treba lagerovati i čekati povoljnije vrijeme za prodaju. On je poručio da Rudnici boksita mogu da nastave proizvodnju ukoliko Vlada isplati otpremine radnicima i ne insistira na naplati poreza na neprodatu rudu.

Portal Analitika