Abiznis

VUJOVIĆ: Za brogradilište prvo izmjena Koncesionog ugovora, pa onda programirani stečaj

branko
P
redsjednik Tenderske komisije Branko Vujović, kazao je da rješenje za brodogradilište Bijela treba potražiti kroz, najprije promjenu Koncesionog ugovora, a potom u uvođenju programiranog stečaja u kompaniju.

VUJOVIĆ: Za brogradilište prvo izmjena Koncesionog ugovora, pa onda programirani stečaj
Portal AnalitikaIzvor

“Trenutno tražimo mogućnost usaglašavanja i promjene Koncesionog ugovora, kako bi kroz programirani stečaj uspjeli naći strateškog investitora. Ako nema investitora, nema ni stečaja, rekao je Vujović Portalu Analitika.

Vujović nije želio da saopšti u kom dijelu bi se odnosile promjene Koncesionog ugovora, ističući da je rano o tome govoriti budući da je usaglašavanje tog akta u toku.

bijela
Kao najozbiljniji investitor za preuzimanje brodogradilišta, figurira holandski gigant Damen koji se bavi proizvodnjom jahti i megajahti, pa je očigledno da će promjena Koncesionog ugovora ići u tom pravcu.

“Radimo na pripremi i analizi interesovanja investitora i prilagođavanje koncesionog ugovora, kako bi kroz programirani stečaj riješili pitanje brodogradilišta”, naveo je Vujović.

Aktuelni Koncesioni ugovor između Lučke uprave i brodogradilišta “Bijela” je stupio 1.januara 2011. godine i važi 30 godina.

Prema slovu tog propisa, predmet koncesije obuhvata brodogradilšnu luku sa operativnom obalom i gatovima, prostor pod objektima i zemljište van kruga brodogradilišta.

Bijela je prošle godine ostvarila gubitak od 2,7 miliona eura, a da stvar bude loša čitava industrija brodogradnje i remonta se našla u teškoj situaciji. Od početka krize brodari traže samo nužne remonte i ti poslovi ugovaraju se po niskim cijenama i uz kratke rokove. Zbog toga u Vladi smatraju da brodogradilište mora promijeniti osnovnu djelatnost i preći na remont jahti.

Nakon neuspješnog četvrtog tendera za prodaju većinskog paketa akcija Jadranskog brodogradilišta, iz aprila ove godine, na sjednici Savjeta za privatizaciju i kapitalne projekte  predloženo je da se rješenja potraže u prodaji imovine kompanije.Na posljednjem tenderu,  ponude za kupovinu imovine brodogradilišta dostavile su kompanije Damen iz Holandije, Gurdesan iz Turske i Palumbo iz Italije.  Kompanije Damen i Gurdesan  dostavile su i inovirane ponude nadležnim državnim organima, ali je nakon pregledanja ponuda “u igri” ostala samo holandska kompanija.

U brodogradilištu je trenutno zaposleno oko 445 radnika, Vlada je već na sebe preuzela rješavanje viška zapsolenih, a prosječna zarada u kompaniji je 613 eura.

P.Z.

Portal Analitika