Društvo

Bar: Ako ne zaustave dinamitaše, blokiraće marinu

dinamitas
J
uče je održan vanredni sastanak Kluba sportskih ribolovaca “Pristan” u Baru nakon prekjučerašnjeg događaja, kada su dinamitaši bacili eksploziv na jato riba na samom ulazu u gradsku marinu.

Bar: Ako ne zaustave dinamitaše, blokiraće marinu
Portal AnalitikaIzvor

 

“Da to ne bude dovoljno, krivolovac koji je bacio dinamit je pošao pravo na kuću ribolovca koji ga je prozvao na društvenim mrežama, i prijetio”, protestovali su ribolovci.

Posebno ih je čudilo što niko od nadležnih odmah nije reagovao, iako je eksploziv bačen na 200 metara vazdušne linije od sjedišta Pomorske policije u Baru. "Ne može mi niko reći da to neko nije čuo, jer je to puklo kao da smo u kamenolomu", ispričao je očevidac događaja, uz napomenu da su "nobelovci" vjerovatno gađali jato carica.

Na sastanku su iznešeni prijedlozi za djelovanje u cilju spriječavanja ovog vida krivolova. Dogovoreno je da se nadležnima – ribarskoj inspekciji, policiji, tužilaštvu i sudu da rok od deset dana da nešto počnu rade, jer će, u suprotnom, ribari stvari uzeti u svoje ruke.

dinamitas1
“Svake godine se prave sastanci, obećava se ‘beskopromisna borba protiv krivolova’ i slično. Dosta nam je praznih obećanja. U maju, dok je trajalo takmičenje u ribolovu, bacili su dinamit ispod Ratca! Da nije ko uhapšen? Osuđen? Niko!”, jednoglasni su barski sportski ribolovci, koji muku muče i sa noćnim roniocima, kao i sa onima što koriste ronilačke boce.

Prihvaćen je prijedlog da se u slučaju nastavka nerada nadležnih organa blokira marina, uz pozivanje na međunarodne institucije koje se bave zaštitom mora. “Lako ćemo skrenuti pažnju međunarodnih faktora, jer ovo more nije samo naše, nego ga dijelimo sa drugim zemljama. Biće vrlo zanimljivo što drugi misle o ovome”, kaže se u zaključku sastanka.

Pošto u barskom klubu nijesu zadovoljni dosadašnjim zalaganjem Saveza za sportski ribolov na moru, na polju prevencije krivolova, ušli su u proceduru osnivanja NVO čija je jedina svrha biti zaštita mora.

Na kraju, pozvali su sve članove kluba na skupštinu koja će biti održana u nedjelju 21. septembra, a mjesto sastanka će biti naknadno objavljeno.

 

Portal Analitika