Društvo

Zašto mačke obaraju stvari?

1209macka
I
ako se ovo smatra uobičajenim ponašanjem, ponekada može biti vrlo iritirajuće. Većina vlasnika tvrdi da njihova mačka često obara predmete sa polica i stolova. Obična dokolica ili tajno proučavanje dejstva gravitacije: zašto to rade?

Zašto mačke obaraju stvari?
Portal AnalitikaIzvor

Kako objasniti želju skoro svake mačke da obori neki predmet na pod sa ivice stola ili police. Ovakvo ponašanje često se objašnjava njihovim prirodnim instinktom za igrajom i lovom.

Većina mačaka su jednostavno radoznale o stvarima u kući. One vole da obaraju stvari kao što su ramovi za slike, svijeće, sitni predmeti kao slanik ili upaljač, naočare, mobilni telefoni, olovke, bočice sa ljekovima, plastične flaše, daljinski upravljači, igračke, šminka ili nešto deseto, i vrijebaju da li će se te stvari pomjerati.

Mačke vole da gledaju kako stvari padaju na zemlju, jer se "nadaju" da će ti predmeti pobjeći a da će ih one juriti.

Međutim, ovakvim ponašanjem neke mačke traže pažnju. Možda ste primijetili da u tim trenucima mačka zuri direktno u vas dok obara šapicom predmet. Ovakvo privlačenje pažnje često je uzrokovano dosadom ili je jednostavno njen način komunikacije.

Kako biste spriječili mačku da obara vaše omiljene ramove i figurice, stavite dragocjene predmete van njenog domašaja i vidokruga. Takođe, ograničite joj pristup tim policama (na primjer, pomjerite stolicu sa koje mačka skače na policu).

Posvetite mački dovoljno pažnje i kvalitetnog vremena u toku dana kako ne bi osjetila dosadu.

Da li i vaša mačka "nenamjerno" obara stvaričice?

Izvor i foto: zivotinje.rs

 

 

Portal Analitika