Društvo

ŽCG: Nastavlja se kamenovanje vozova

1209vozovi
I
z Željezničkog prevoza Crne Gore (ŽCG) obavještavaju da je juče u 20 časova i 15 minuta u mjestu Šumanovića Bare kamenovan voz CAF na putu Podgorica-Nikšić. Iz pomenute kompanije navode da je od udara tvrdog predmeta došlo je do oštećenja-udubljenja metalne oplate na vozu ispod prozora, ali da povrijeđenih putnika ili drugih lica nije bilo.

ŽCG: Nastavlja se kamenovanje vozova
Portal AnalitikaIzvor

„Željeznički prevoz Crne Gore informiše javnost da je posljednjih nedjelja zaista učestalo kamenovanje novih elektromotornih vozova (CAF) u unutrašnjem željezničkom saobraćaju na pruzi Podgorica-Nikšić. U 2014 godini do sada su se desila devet kamenovanja na relaciji Podgorica-Nikšić, području Zagoriča i Duklje i jedno kamenovanje je bilo na relaciji Podgorica-Bar“, navodi se u saopštenju ŽPCG.

Iz pomenute kompanije podsjećaju da je zbog nabacivanja bodljikave žice na visoko naponsku mrežu, koja je visila sa visine nešto manje od 2 metra preko visoko naponske mreže, bila ugrožena bezbijednost prolaznika koji bi se približili bodljikavoj žici na odstojanju od 1,5 metar (kada je vrijeme bez padavaina i bez vlage u vazduhu) i veća odstojanja kada ima padavina i vlage u vazduhu, jer bi smrtno nastradao uticajem voltinog luka pri naponu od 25kV.

„To bi se desilo i s grupom prolaznika koji bi bili na odstojanjima manjim od 1,5 od prolaznika koji bi bio pod uticajem voltinog luka i između sebe, što je terorizam. Bezbijednost putnika i članova posade nije bila ugrožena, zbog načina kretanja elektriciteta po vozu (faradejev kavez), a mašinovađa je bio zaštićen vjetrobranom čije su konstruktivne karakteristike takve da je izdržalo termičko opterećenje od usijane bodljikave žice“, smatraju iz ŽPCG.

Odbor direktora Željezničkog prevoza Crne Gore AD je na nedavno održanoj sjednici odlučio da uputi dopis Ministru unutrašnjih poslova i ministru Rašku Konjeviću, povodom sve učestalijih kamenovanja, kojim se neposredno ugrožava bezbijednost saobraćaja, putnika i voznog osoblja, u cilju pronalaženja i kažnjavanja počinioca ovih vandalskih ili terorističkih djela.

„Takođe je odlučeno da se inicira izmjena i dopuna Krivičnog zakonika Crne Gore da pomenute radnje odrede kao krivična djela i za iste propišu odgovarajuće kazne“, navode iz ŽCG.

Nakon kamenovanja, vozovi su bili isključeni iz saobraćaja dok se štete koje su visoke nisu sanirale, za šta se Željeznički prevoz trudio da to obavi u najkraćem mogućem roku kako bi se voz vratio u saobraćaj.

„U cilju potpune informisanosti naših korisnika usluga, ovom prilikom želimo da ukažemo na netačnu informaciju objavljenu u jednom dnevnom listu u kojem obavještavaju javnost da se voz, dana 07.09.2014. godine, pokvario u tunelu. Naime, voz se nije pokvario, nego je došlo do nestanka napona uzrokovanog havarijom pantongrafa sa elktro-lokomotive, vlasništvo Montecarga, što je izazvalo kidanja mreže. Za snabdijevanje vozova električnom energijom nadležna je Željeznička infrastruktura Crne Gore koja je, takođe, u najkraćem mogućem roku otklonila kvar na visoko naponskoj elektro mreži“, stoji u saopštenju.

Kako kažu iz ŽCG vozovi CAF su novi, savremeni vozovi koji su obezbijeđeni da služe korisnicima njihovih usluga na najboljem mogućem nivou koliko to dozvoljavaju razni faktori i standardi, a sve u cilju unaprijeđenja usluga.

„U svim sličnim, neprijatnim, situacijama za naše putnike, Željeznički prevoz Crne Gore AD se trudi da odmah obezbijedi svojim putnicima prevoz do traženih destinacija, što je neradnim danima znatno otežano. Za neprijatnosti, iako na njih nijesmo mogli uticati, našim putnicima se izvinjivamo“, zaključak je saopštenja.

 

 

Portal Analitika