Društvo

VLAHOVIĆ: Pomagači, uz pomoć jedne strane ambasade, srozavaju mi ugled, evo i linka za moj rad!

vlahovic
M
inistarka nauke Sanja Vlahović reagovala je na današnje tvrdnje iznesene u dnevnom listu Vijesti da je krivotvorila dokumentaciju za vanrednog profesora na univerzitetu Mediteran.

VLAHOVIĆ: Pomagači, uz pomoć jedne strane ambasade, srozavaju mi ugled, evo i linka za moj rad!
Portal AnalitikaIzvor

Vlahović u reagovanju dostavljenom Portalu Analitika tvrdi da je riječ o aktivnostima koje imaju za cilj da srozaju ugled jedne javne ličnosti, a da to, po nalogu naručilaca, čine pomagači koji za svoj rad dobijaju i finansijsku podršku jedne strane ambasade, Ambasade Kraljevine Norveške koja je finansijski pomogla "medijsko istraživanje".

Ministarka nauke, kao odgovor na tvrdnje iznesene u tekstu na naslovnoj strani podgoričkog dnevnika “Vlahović slagala da je objavila rad u uglednom časopisu”, da u bazi podataka časopisa “International Journal of Contemporary Hospitality Managwemeht” , ne postoji njen rad “Determinants and Indicators of Destinations Competitiveness in Modern Tourism Industries” šalje link na kojem se može naći pomenuti rad.

“Ako bih išla logikom da je uvijek važno KO kaže, a ne ŠTO kaže, onda sigurno na napade na sebe ne bih ni odgovarala. Međutim, zbog odgovornosti prema funkciji koju obavljam i javnosti koja me zdušno podržava u aktivnostima koje u Ministarstvu nauke radim, kratko ću se osvrnuti na poteze naručilaca i njihovih pomagača koji se tako revnosno obrušiše na moju ličnost i dosadašnji rad. Nije ni čudo, kad su za svoj rad dobili i finansijsku podršku, ni manje ni vise, nego jedne strane Ambasade?!”, navodi Vlahović, dodajući da je riječ o aktivnosti koja traje već duže vrijeme, kroz plasiranje anonimnih komentara, dojava i slično, u kojoj se ”brutalno  zloupotrebljavaju nauka i tehnologija u korist srozavanja ugleda jedne ličnosti..”

”Informatička znanja i savremena tehnologija, umjesto da se kanališu u pozitivnom pravcu,  upotrijebljena su da se rezultati mog rada dovedu u pitanje i stvori prljava slika o ličnosti koja im je, iz njima poznatih razloga, interesantna.

Pomenuti rad nije jedini moj rad koji je već odavno bio laka meta za prilično potkovane informaticke ’genije” koji se u mrakovima svoje svijesti i svojih soba usuđuju da zloupotrebljavaju tuđe rezultate rada. Iako sam i sama nailazila na hijeroglife umjesto svojih radova na Internetu, nijesam željela, a ni sada ne želim da se bavim onim čime se bave pomagači u ovom, samo za njih zanimljivom procesu”, navodi crnogorska ministarka nauke, potom se obazirući na rad koji je tema današnjeg natpisa:

“Moj rad: Determinants and Indicators of Destinations' competitiveness in modern tourism"  urađen 2009. godine i prihvaćen od strane recenzentske komisije međunarodnog simpozijuma: 4th International Scientific Conference: Planning for the future-learning from the past: Contemporary Developments in Travel and Tourism Hospitality, 2-3 jul, Rodos, Grcka. Rad je ocijenjen kao "Original Scientific Paper" i uvrsten u red objavljenih radova. Rad je uvršten u sekciju 24:  Tourism and Destination Management, pod brojem PAP131 (www.chios.aegean.gr/tourism/program.pdf).

Ukoliko ova stranica ne bude dostupna, s obzirom na aktivnosti onih koji se preko IT bave mojom ličnošću posljednjih oko godinu dana, u prilogu se nalazi sadržaj kao i prva stranica rada koji, na svu sreću, čuvam i u printanoj formi. Inače, radovi koji su prezentirani na konferencijama se navode u Programu, a štampaju u formi abstrakta (sažetka) u Suplementima (dodacima) časopisa. Ne objavljuju se in extenso (u cjelosti) jer su prezentirani, pa ih nema ni na sajtu tog časopisa”, navodi Vlahović.

Ona objašnjava da je istraživanje koje je obuhvaćeno u predmetnom radu nastavak  sveobuhvatnog istraživanja indikatora i determinanti efektivnosti turističkih destinacija i održivog strateškog razvoja u turizmu, započetog  2006. u saradnji sa George Washington Univerzitetom i objavljenog na istom univerzitetu, kao i u publikacijama u okviru saradnje Vlade Crne Gore i UNDP-a (http://www.undp.org.me/files/reports/ee/Sust%20tourism%20dev%20-%20UNDP.pdf), te da je nastavak istraživanja koje je tretirano u prethodno navedenim radovima, objavljen u Hrvatskoj i Njemačkoj 2010. godine, pod nazivom: Destination Competitiveness in Modern Tourism, u okviru publikacija radova AIEST - Association of International Scientific Experts in Tourism i IHRA International Hotel and Restaurants Association, jedna od njih na: www.gbv.de/dms/zbv/63562668.pdf.

“Iskreno žalim što su ovom pričom deranžirane i kolege iz inostranstva, koji mi redovno upućuju pozive, a sa kojima ću, ukoliko mi obaveze dozvole i u sljedećoj godini učestvovati na njihovom kongresu u Grčkoj, sa jednim od istraživanja na kojim sa mladim kolegama radim.

Takođe, navodim da sam u zvanje vanrednog profesora izabrana 2011 godine i za to zvanje procedura je započela značajno prije nego što je počeo moj angažman u Vladi Crne Gore. Od potrebnih 30 bodova za zvanje vanrednog profesora, prilikom izbora imala sam 60, tako da sa ili bez navedenog rada, moj bi izbor bio potpuno izvjestan. Najznačajnija referenca za izbor u zvanje bila je moja knjiga "Liderstvo u savremenim organizacijama", objavljena u izdanju CID-a 2008. godine, a ostale reference, pored navedenih, objavljene su u biltenu Univerziteta, u kojem se nalazi i moja biografija (http://unimediteran.net/fajlovi/bilteni/24.pdf).

U međuvremenu sam objavila jednu knjigu i više naučnih radova sa kolegama sa naših univerziteta sa kojima sarađujem, u rangu MR4 naučnog rada. U pripremi je i moja nova knjiga o liderstvu,  koja bi trebalo da bude pripremljena za izdavanje početkom sljedeće godine.

Pitam se, da li bi bilo adekvatnije da sve napisano o meni, što mi se ne dopada nekako uklonimo iz baza podataka, pa da onda pošaljem pismo (ne)zavisnim objavljivačima da ih pitam - ima li u njihovim bazama podataka nešto napisano o meni?! To bi bio njihov stil, ali ne i moj. Sapienti sat!

Ovo saopštenje dajem isključivo iz poštovanja prema svojim uvaženim profesorima, studentima, kolegama i saradnicima, sa kojima dijelim skoro 20 godina akademske karijere, kao i javnosti koja me podržava i kolegama sa kojima danas sarađujem na novim poslovima u Vladi Crne Gore. Po ovom pitanju se više neću oglašavati u javnosti, a sve eventualne nedoumice riješiću u kompetentnim akademskim i drugim krugovima u našem društvu. Takođe ću kroz diplomatske krugove zatražiti objašnjenje zašto je i na koji način Ambasada Kraljevine Norveške u Beogradu finansijski podržala upravo ovo “istraživanje”.

Na kraju, ali ne manje važno,  poruka koju upućujem svima u našem društvu jeste: nauka može biti nezamjenjivo oruđe u stvaranju boljeg života i napretku društva. Isto tako, nauka je opasno oružje u rukama onih koji je zloupotrebljavaju. Zbog toga, dok sam na ovoj funkciji, boriću se sa svojim malim, ali efektivnim i kreativnim timom Ministarstva nauke, da nauka bude usmjerena u razvoj našeg društva i njegov brzi napredak. Lično ću se uvjek boriti da se dugogodišnji naučni rad mene i mojih kolega nikada ne zloupotrebljava u političke ili bilo koje svrhe”, piše ministarka Vlahović u svom reagovanju i zaključuje:

"(Ne)zavisnim istraživačima i pomagačima za informatičko (zloupotrijebljeno) znanje čista petica, za moral i čestitost čista jedinica!”

 

 

 

Portal Analitika