Društvo

Odbrana traži ukidanje pritvora optuženima, tužilac i porodica Šćekić protiv

1209scekic
N
akon što je Vrhovni sud krajem maja ukinuo presudu za ubistvo policijskog inspektora Slavoljuba Šćekića, slučaj je danas ponovo pokrenut pred Apelacionim sudom. Advokati odbrane tražili su da se optuženima Boreti, Bigoviću, Vujadinoviću i Šćekiću ukine pritvor jer smatraju da im je produžen nezakonito. Tužilaštvo i porodica se protive predlogu, a sud će o tome naknadno odlučiti, javlja radio Antena M.

Odbrana traži ukidanje pritvora optuženima, tužilac i porodica Šćekić protiv
Portal AnalitikaIzvor


Pred Apelacionim sudom danas je ponovo počelo suđenje za ubistvo policijskog inspektora Slavoljuba Šćekića. Vrhovni sud ukinuo je raniju presudu iz više razloga, a među njima je taj jer drugostepeni sud, kako je navedeno, nije uklonio bitne povrede koje je donio prvostepeni. Vrhovni sud u ukidnom rješenju je napisao i da u presudi nije objašnjeno na koji način su optuženi ostvarili imovinsko-pravnu korist.

Na današnjejm ročištu, advokati odbrane tražili su da optuženima Saši Boreti, Ljubu Bigoviću, Ljubu Vujadinoviću i Milanu Šćekiću bude dozvoljeno da se brane sa slobode.

Kako su u sudnici naveli advokati Branislav Durutović, Dragoslav Ognjanović i Branislav Tapušković njihovim klijentima je pritvor nezakonito produžen. Takođe su objasnili i da se to što su u pritvoru proveli mahom devet godina kosi sa praksom Evropskog suda za ljudska prava.

Advokat Bojana Franović kazala je kako njen klijent Ljubo Bigović ima ozbiljnih zdravstvenih problema, te da bi mu opstanak u pritvoru ugrozio život a sudu je podnijela izvještaj ljekara.

Nakon suđenja, o zahtjevima branilaca, advokat Dragoslav Ognjanović je saopštio da u ovom slučaju, pritvor prestaje da bude mjera i postaje kazna.

“Pritvor u kojem se oni nalaze gubi svaki smisao u trenutku kad imamo odluku Vrhovnog suda koji na transparentan način dovodi u pitanje sve odluke suda nižeg stepena”, istakao je Ognjanović.

Sestra ubijenog inspektora Slavica Šćekić, kao i tužilac, protive se predlogu odbrane da se optuženi puste iz pritvora. Šćekić navodi da su predlozi nehumani, zastrašujući i protivzakoniti.

“Ukoliko optuženi budu pušteni iz pritvora, njima se daje mogućnost da pobjegnu. Ne bi valjalo da se tako nešto desi, jer bi se ostravrila moja sumnja da je ovaj postupak samo jedna farsa”, kazala je Šćekić.

Sud će o predlozima odbrane naknadno odlučiti i obavijestiti obje strane.

Portal Analitika