Društvo

CKCG: "Budi heroj. Spasi živote"

crveni-krst_1

Crveni krst Crne Gore obilježiće sjutra Svjetski dan prve pomoći. Ovogodišnja tema je, kako je saopšteno, “Budi heroj. Spasi živote. Prva pomoć je za sve, svuda.”

CKCG: "Budi heroj. Spasi živote"
Portal AnalitikaIzvor

Iz Crvenog krsta su ukazali na značaj prve pomoći u spasavanju života, navodeći da je to humanitarna aktivnost koja treba da bude dostupna svima.

Stoga, u susret važnom datumu, skreću pažnju na to da prva pomoć spasava živote, te da nesreća može zadesiti svakoga, na svakom mjestu.

“U nesrećama, oko 90 % ljudskih života je spašeno od strane lokalnog stanovništva. Obučenost u prvoj pomoći smanjuje procenat ugroženosti od povreda i pomaže osnaživanju lokalnih zajednica i boljoj pripremi stanovništva za adekvatno djelovanje u slučaju nesreća. Svakih 5 sekundi neko u svijetu umre od posljedica povrjeđivanja. Više obučenih ljudi, spremnih da koriste prvu pomoć, znači da smo u stanju da preventivno djelujemo i smanjimo broj smrtnih slučajeva do kojih dolazi usljed posljedica od povrjeđivanja”, saopštili sui z Crvenog krsta.

Istakli su da će Crveni krst Crne Gore datum obilježiti različitim vrstama aktivnosti, koje će organizovati opštinske organizacija Crvenog krsta širom Crne Gore, kao što su predavanja, treninzi prve pomoći za sve zainteresovane subjekte, kampanja za popularizaciju prve pomoći, pokazne vježbe i simulacije, obuke za osjetljive ciljne grupe i slično.

Portal Analitika