Društvo

Pobjeda: Inspektori “češljaju” Vijesti

112vij
P
oreska uprava poslala je u utorak svoje inspektore da provjere poslovanje Vijesti (Dejli pre­sa i TV Vijesti), kao i medij­ske kuće Ju media mont - (dnevni list Dan), saznaje Pobjeda. U Poreskoj upravi Pobjedi je u nezvaničnom raz­govoru potvrđeno da su in­spektori započeli kontrolu, ali ne i od kada.

Pobjeda: Inspektori “češljaju” Vijesti
Portal AnalitikaIzvor

Poreskoj upravi obratili su se u ponedjeljak nakon što je u medijima objavljena informa­cija da koncern Vijesti gotovo pet mjeseci nije izmirivao oba­veze prema državi, te da je dug premašio 200.000 eura. Na pitanja da li je ova infor­macija tačna, otkad Vijesti ne izmiruju obaveze prema drža­vi, odgovoreno im je: „U skladu sa članom 16 Zakona o poreskoj administraciji, poda­ci o poreskim dugovanjima pojedinačnih poreskih obve­znika predstavljaju poresku tajnu, te ne postoji praksa jav­nog objavljivanja istih, osim ukoliko se radi o obveznicima koji predstavljaju najveće poreske dužnike". Takođe im je saopšteno da oni nijesu medijima dali poda­tak o stanju duga poreskog ob­veznika Daily press d.o.o, te da Poreska uprava redovno vrši kontrolu poslovanja ovog ob­veznika u okviru planiranih aktivnosti poreskih inspekto­ra.

Na pitanje Pobjede ima li osnova da se u Vijestima uvede stečaj, ako ima od kada je taj osnov ispunjen, te što će preduzeti Poreska uprava, odgovoreno im je:

- Ukoliko predmetni obveznik ima evidentiran značajan iznos poreskog duga, jedna od opcija za naplatu istog je sva­kako iniciranje stečajnog po­stupka, kao i kod svih obvezni­ka kod kojih su iscrpljene sve ostale mogućnosti za naplatu zaostalih poreskih dugovanja. Kakav će biti nalaz poreske in­spekcije, pokušaće iz Pobjede da sa­znaju kasnije, pozivajući se na Zakon o slobodnom pristu­pu informacijama. Za sada ostaje da čekaju ili upo­trijebe nezvanične infor­macije, prema kojima Dejli pres i TV Vijesti imaju poza­mašan dug, koji ne uspijevaju da pokriju i zbog kojeg kasne plate i dijele se otkazi.

Građani Crne Gore imaju pra­vo da znaju što se dešava sa kompanijom Dejli pres d.o.o, kao i sa svakim drugim pri­vrednim subjektom čije po­slovanje mora biti u skladu sa zakonima ove države. Dodat­ni razlog jeste što su crnogor­ski obveznici i te kako ulagali u koncern Vijesti - novine, televiziju, portal, nedjeljnik - što pokazuje trag novca od osnivanja ove kompanije 1. septembra 1997. godine.

Da odavno postoji razlog da se ispita poslovanje Vijesti poka­zuje i izlazak njemačkog me­dijskog koncerna WAZ iz par­tnerstva sa Dejli presom još 2007. godine. Jedan od tadaš­njih direktora WAZ-a Srđan Kerim rekao je ranije Pobjedi da su iz Vijesti izašli „isključi­vo zbog nezakonitog poslova­nja tog preduzeća", odnosno kada su njihovi revizori i in­spekcijski organi Crne Gore otkrili postojanje takozvanih crnih kasa, odnosno vođenja duplog knjigovodstva, zatim druge neregularnosti, poput sticanja lične koristi od tek­stova...

- Nijesmo željeli da budemo paravan nezakonitog poslo­vanja Vijesti i korišćenja me­dija za lično bogaćenje. WAZ je izašao iz te kompanije zbog toga što smo preko naših revi­zora ustanovili, a i konsultujući nadležne inspekcijske i finansijske službe Crne Gore, da se radilo o neregularnosti­ma i neispravnom poslovanju preduzeća. Zbog toga smo ta­mo doveli naše ljude kako bi­smo imali potpun uvid u po­slovanje. Kad smo uvidjeli da ni to ne pomaže, odlučili smo da ponudimo tadašnjim na­šim partnerima ili da oni iza­đu i ostave nama preduzeće, da ga mi očistimo od svih tih neregularnosti i da posluje kako valja, što je u skladu i u duhu renomirane evropske, odnosno njemačke kompani­je i njenih standarda ili da prodamo svoj udio njima. U svakom slučaju, partnerstvo je postalo neodrživo u takvim uslovima - kazao je Kerim u telefonskom razgovoru za Po­bjedu, u novembru prošle go­dine.

Poslovanje Vijesti bilo je svo­jevremeno predmet istrage tužilaštva.

(Pobjeda)

Portal Analitika