Abiznis

Pozitivna: Novcem koji izvlače iz fabrike kupuje se KAP

vujovic
F
unkcioner Pozitivne Crne Gore Miodrag Vujović ocijenio je da Vlada u Kombinatu aluminijuma sprovodi, do sada neviđen, koncept privatizacije.

Pozitivna: Novcem koji izvlače iz fabrike kupuje se KAP
Portal AnalitikaIzvor

"Do sada su strateški partneri barem uplaćivali novac prije nego ga izvuku iz fabrika, a sada novcem koji izvlače kupuju istu fabriku. Tako u roku od nekoliko mjeseci oni mogu da za džabe dobiju fabriku. Naravno, ovo ne može svako, već samo onaj koga Vlada odabere. Inače, ovako bi svaki građanin mogao kupiti KAP'', naveo je Vujović u saopštenju.

Vujović je kazao da je Vlada dosadašnju ''viziju razvoja ekonomije'' koja je značila rasprodaju zamijenila doslovnim poklanjanjem onoga što su stvarale generacije.

"Najnovija potvrda ovakve pogubne ekonomske politike jeste prodaja KAP-a. Imovina KAP- je prodata za 28 miliona eura, koje je novi vlasnik trebalo da uplati do 10. jula. Međutim, imamo situaciju da je vlasnik uplatio samo 4 miliona eura, a dodatno mu je odobreno da preostalih 24 miliona uplati u šest rata'', istakao je Vujović.

On smatra da Vlada i Uniprom računaju na porast cijene aluminijuma na Londonskoj berzi, na kojoj od maja njegova cijena bilježi kontinuirani rast.

"Sve je sračunato vrlo vješto, jer se predviđa deficit aluminijuma do kraja ove godine, jer je Kina kao vodeća zemlja u eksploataciji aluminijuma od maja 2013. smanjila proizvodnju, zbog nedostatka subvencija električne energije kojih više nema pa je izračunato kako da se vlasniku da što više, a da radnika bude što manje. Vlada se ovog puta ponijela poput lika iz stripa koji je davao bogatima, a uzimao od siromašnih. Izgleda da je to nova faza u razvoju misli podgoričke neoliberalne ekonomske škole, radniku uzeti a bogatom pridodati'', zaključio je Vujović. (Portal RTCG)

 

Portal Analitika