Društvo

Vlada odobrila organizovan otkup jagnjadi

1109ivanovicok
V
lada Crne Gore prihvatila je inicijativu Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja i podržala i ove godine organizovan otkup jagnjadi. Otkup će se realizovati uz zajedničko učešće Ministarstva rada i socijalnog staranja, Fonda PIO, Investiciono-razvojnog fonda, Saveza penzionera Crne Gore i predstavnicima mesne industrije: Mesopromet - Bijelo Polje, Goranović – Nikšić i Gradina – Rožaje, saopšteno je Portalu Analitika iz Ministarstva poljoprivrede.

Vlada odobrila organizovan otkup jagnjadi
Portal AnalitikaIzvor

"Ovo je dobra vijest za poljoprivredne proizvođače, posebno iz sjevernog dijela Crne Gore, ali i za penzionere koji će biti u prilici da jagnjeće meso nabave u osam mjesečnih rata bez kamate. Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, Ministarstvo rada i Fond PIO solidarno subvencionišu nabakvu jagnjećeg mesa sa iznosom od 1,1€/kg" kazao je ministar poljoprivrede Petar Ivanović na današnjoj press konferenciji održanoj nakon sjednice Vlade.

"Ovogodišnja otkupna cijena iznosi 2,30€/kg žive vage, odnosno 4,30 €/kg obrađenog mesa. Dodatno, Agrobudžetom je za 2014. godinu predviđena podška gazdinstvima koja se bave ovčarstvom kao pretežnom djelatnošću. Iznos premije je osam eura po grlu ukoliko na gazdinstvu drže više od 40 ovaca na period duži od 6 mjeseci. Sa ovogodišnjim otkupom data je dodatna podrška. Zato, očekujem da poljoprivredni proizvođači uzvrate većom proizvodnjom, odnosno daljim uvećanjem stoćnog fonda i još boljim kvalitetom. Ako hoćemo da sarađujemo, onda svako moram ispunjavati svoj dio obaveza. Očekujemo da se ove godine otkupi oko 16.500 grla" kazao je ministar Ivanović.

Tokom prethodnih deset godina otkupljeni broj jagnjadi varirao je u intervalu od 14.366 do 19.770, dok se cijena za jedan kilogram živog mesa kretala od 1,80 do 2,45€. Otkup je bio u funkciji isporuke mesa za potrebe penzionerskih organizacija, čime je rješavan jedan dio socijalnih pitanja za kategorije stanovništva sa nižim primanjima. Mjerama podrške iz svojih budžeta Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, Ministarstvo rada i socijalnog staranja i Fond PIO, subvencionisali su jedan dio otkupne cijene kako bi se ponudila stimulativna cijena za farmere i povoljna prodajna cijena za penzionere. Farmeri su u kontinuitetu dobijali garantovan otkup, povoljne cijene i sigurno plaćanje, a penzionerska populacija povoljne mogućnosti za nabavku mesa po subvencionisanim cijenama (i do 20% niže od tržišnih), sa mogućnošću plaćanja mesa na 8 mjesečnih rata i bez kamate. Pored socijalnog aspekta, dodatni cilj podrške bio je podsticanje razvoja reprolanca u proizvodnji, preradi i prometu mesa, koji predstavlja najveći segment ukupne poljoprivrede proizvodnje. Mesna industrija dobijala je kreditna sredstva za finansiranje aktivnosti otkupa i urednu isplatu poljoprivrednih proizvođača.

Do 2013. godine, kompanije koje su učestvovale u otkupu koristile su bankarska sredstva za isplatu otkupljene stoke, dok je Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja obezbjeđivalo podršku putem subvencije 6% kamate na godišnjem nivou kod poslovnih banaka. Međutim, 2013. godine Ministartstvo poljoprivrede i rulranog razvoja tražilo je da se izvrši korekcija visine kamatne stope. Investiciono razvojni fond je prihvatio da kreditira otkup jagnjadi u iznosu od 2 miliona EUR sa kamatom od 3% na godišnjem nivou, s tim da mesna industrija plaća 1,5% a Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, Ministarstvo rada i socijalnog staranja i Fond PIO preostalih 1,5%. Na ovaj način ostvarene su značajne uštede u visini kamatne stope.

Portal Analitika