Društvo

Liberali predlažu lično bankrotstvo

lib
L
iberalna partija pripremila je prijedlog Zakona o ličnom bankrotstvu koji će uskoro ući u skupštinsku proceduru, najavio je lider te partije Andrija Popović.

Liberali predlažu lično bankrotstvo
Portal AnalitikaIzvor

 

On je istakao da su u partiji na osnovu ekspertske procjene utvrdili da je najveći dio kreditnih zaduženja građana Crne Gore rađen bez realnih dugoročnih osnova, te da su građani pod teretom krize najlakše pribjegavali da izlaz za tešku materijalnu situaciju potraže u prekomjernom zaduživanju.

“Pri tome ni banke ni organizacije koje bi trebale da ih kontrolišu nijesu brinule o kreditnom rejtingu pojedinaca ili cijelih porodica, odobravajući im po banke izuzetno povoljne kredite, a za građane Damaklov mač koji im visi iznad glava. Taj mač oličen u kreditima bez realnih osnova upropastio je crnogorske porodice i umjesto da ih revitalizira i ekonomski povrati dodatno ih je degradirao i pretvorio u dužnike bez granica”, kazao je Popović.

Hiljade građana ne mogu, kazao je on, otplaćivati svoja kreditna zaduženja, jer kredit jeste dug koji se mora vraćati, a ne bespovratno pružena sredstva za potrošnju, kako se najčešće kod nas doživljavaju i ne razmišlja se o vraćanju.

“Prijedlog zakona je nastao na osnovu komparativnih iskustava država u regionu prije svih Slovenije, Hrvatske, kao i Litvanije i SAD. Crne Gora nema zakon o ličnom bankrotstvu,kao što ga imaju neke države. Našim prijedlogom Zakona, onaj ko je proglasio lični bankrot dužnika i ko se stara o njegovim prihodima i imovini obavezan je da klijentu pronađe posao. Taj posao mora biti adekvatan njegovim kreditnim zaduženjima i ne može predstavljati aktivnost koja će dodatno fizički, ili zdravstveno istrošiti dužnika, ali isto tako ne može dužniku ostaviti prostor da bira poslove, ili da ih izbjegava”, kazao je Popović. (Portal RTCG)

 

Portal Analitika