Abiznis

EK tražila potvrdu da je Crna Gora ukinula akcize na kafu

kafaok
Pravne tekovine EU ne poznaju akcize na kafu. EU primjenjuje akcize na ugalj, struju i prirodni gas, što nije još definisano poreskim aktima Crne Gore. Po logici stvari cijene kafe bi, nakon ukidanja akciza, morale biti niže, a da li će biti tako ostaje da se vidi.

EK tražila potvrdu da je Crna Gora ukinula akcize na kafu
Portal AnalitikaIzvor

 

Crna Gora od 1.januara 2015.godine mora ukinuti akcize na kafu, tražila je potvrdu Evropska komisija od nadležnih crnogorskih organa.

Akcize na kafu i gazirana pića su uvedene aprila 2012.godine u iznosu 20 odsto, odnosno 10 odsto od tržišne vrijednosti. Prihodi Crne Gore od akciza na kafu i gazirana pića, procijenjena su na 12 do 15 miliona eura na godišnjem nivou.

“Predstavnici Evropske komisije su tražili potvrdu o ukidanju akcizne obaveze na kafu, odnosno informaciju od kada navedena obaveza prestaje da važi. Crnogorski predstavnici su pojasnili da je zakon donijet tokom 2013. godine i da se obaveza obračunavanja i plaćnja akcize na kafu ukida od 1.januara naredne godine”, navodi se u Informaciji koju je Vlada usvojila krajem jula.

Pravne tekovine EU ne poznaju akcize na kafu. EU primjenjuje akcize na ugalj, struju i prirodni gas, što nije još definisano poreskim aktima Crne Gore.

Podsjetimo, Vlada Crne Gore je jula prošle godine usvojila predlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama, kojim se predlaže dodatno usklađivanje visine akcize na akcizne proizvode (duvanske proizvode), u cilju postepenog usaglašavanja sa odgovarajućim propisima EU.

U cilju postepenog približavanja obavezujućem minimalnom iznosu akcize u EU, Zakonom se predlaže povećanje specifične akcize na cigarete sa 15 eura za 1000 komada (0,30 eura po paklici) na 17,50 eura (0,35 eura po paklici) i smanjenje proporcionalne stope sa postojećih 36 odsto na 35 odsto od maloprodajne cijene cigareta. Istovremeno, Vlada je najavila ukidanje akciza na kafu, ali od 1.januara 2015.godine.

Po logici stvari cijene kafe bi, nakon ukidanja akciza, morale biti niže, a da li će biti tako ostaje da se vidi.

Najveći svjetski proizvođač kafe Brazil ove godine neće ispuniti projektovani obim proizvodnje  zbog slabog roda, tako da berzanska cijena kafe konstantno raste zadnjih nekoliko mjeseci.

P.Z.

Portal Analitika