Društvo

Ciklon donosi jako nevrijeme

1009nevrijemeok
C
iklonska aktivnost, koja se sa zapada Evrope spušta u pravcu Slovenije i Hrvatske, usloviće narednih dana nestabilne vremenske prilike na području Crne Gore.

Ciklon donosi jako nevrijeme
Portal AnalitikaIzvor

To znači da će u našoj zemlji naredna tri dana biti nestabilno vrijeme praćeno pljuskovima i grmljavinom. Obilnije padavine biće na primorju.

Već sjutra nas očekuje jače naoblačenje, tokom dana ponegdje sa kišom. Do kraja sjutrašnjeg dana, a onda i tokom noći u svim oblastima Crne Gore očekuju se nestabilne vremenske prilike sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Na primorju će biti jača kiša.

„Nestabilne vremenske prilike trajaće i tokom petka i subote. Drugi talas jače kiše i obilnijih padavina u petak će u večernjim časovima zahvatiti jug zemlje i primorje. Na primorju će doći do razvoja burnih grmljavinskih procesa i obilne količine kiše. Teperatura vazduha će imati tendenciju pada pa će se na sjeveru kretati od 18 do 26 stepeni, a na jugu od 28 do 30 stepeni“, rekao je Micev za Dan.

On je naveo da se od nedjelje u centralnim i južnim oblastima očekuje postepena stabilizacija i poboljšanje vremenskih prilika.

Nevrijeme se prognozira i u regionu. Za Hrvatsku i BiH tamošnje meteorološke službe izdale su narandžasto upozorene, jer se približava olujno nevrijeme, praćeno grmljavinama i obilnim padavinama.

U Hrvatskoj je upozorenje izdato za danas, za gotovo cijelu državu, a najobilnija kiša očekuje se na sjevernom Jadranu i u višim predjelima.

Meteoalarm je zbog obilne kiše za područje Istre i Rijeke objavio narandžasto upozorenje, što znači da stručnjaci smatraju da će vremenske prilike biti opasne.

Žuta uzbuna, koja znači da je vrijeme potencijalno opasno, Meteoalarm je objavio i za sva ostala područja Hrvatske, osim za srednju i južnu Dalmaciju, prenio je Jutarnji list.

I u BiH se sjutra i prekosjutra očekuju obilne padavine pa je Federalni hidrometeorološki zavod izdao takođe narandžasto upozorenje za jug, jugozapad, sjeverozapad i djelove centralne Bosne. Očekivana količina padavina je od 40 do 70, a lokalno i iznad 70 litara po metru kvadratnom, objavila je agencija Fena.

(RTCG)

Portal Analitika