Politika

DRI: Uslovno mišljenje na finansijski izvještaj SNP-a za prošlu godinu

1009snplogook
D
ržavna revizorska institucija (DRI) dala je uslovno mišljenje na finansijske iskaze Socijalističke narodne partije (SNP) za prošlu godinu. Kako se navodi u obrazloženju izvještaja objavljenog na sajtu DRI, revizijom su utvrđene nepravilnosti koje se odnose  na neevidentiranje prihoda i rashoda po osnovu izbornih kampanja i njihovo neiskazivanje  u godišnjem finansijskom izvještaju za 2013. godinu,  pogrešno evidentiranje pojedinih  finansijskih transakcija i nedosljednosti u primjeni propisa kojima je uređeno vođenje poslovnih knjiga i računovodstvenih evidencija. U izvještaju se takođe  konstatuje da je SNP u poptunosti ili djelimično ispunila većinu preporuka datih u izvještaju DRI za 2012. godinu.

DRI: Uslovno mišljenje na finansijski izvještaj SNP-a za prošlu godinu
Portal AnalitikaIzvor

Shodno prezentiranom podacima u bilansu uspjeha, ukupno ostvareni prihodi partije u 2013. godini iznose 640.065 eura, a rashodi 676.774 eura, tako da je lani partija iskazala gubitak u iznosu od 36.708 eura. Gro prihoda partije odnosi se na izdvajanja iz budžeta (354.253 eura) i prihode iz budžeta lokalnih samopurava (233.673 eura). Ukupni rashodi partije lani su iznosili 676.774 eura . Shodno prezentiranoj strukturi troškova, konstatuje se da najveće učešće u ukupnim troškovima imaju troškovi bruto zarada, doprinosa na teret poslodavca, naknada po ugovorima i ostalih naknada koji učestvuju sa 58 odsto u ukupnim troškovima, zatim troškovi goriva i energije sa 7,63 odsto, troškovi iz ranijeg perioda sa pet odsto, te troškovi oglasa reklame i propaganda sa 4,73 odsto. Od ukupno iskazanih troškova partije iznos od 132.730 eura se odnosi na troškove opštinskih odbora. Revizijom je utvrđeno da su troškovi opštinskih odbora u poslovnim knjigama partije evidentirani po vrsti troška i obuhvaćeni su ukupnim troškovima partije, dok su u 2012.godini bili evidentirani u ukupnom iznosu i nijesu bili raspoređeni po vrsti troška.

-Subjekt revizije treba da u poslovnim knjigama evidentira sve finansijske transakcije ,bilo da se odnose na redovno poslovanje ili na izborne kampanje i da konsolidovani Godišnji finansijski izvještaj dostavlja nadležnim organima. Revizijom je utvrđeno da partija ne obezbjeđuje analitičku evidenciju osnovnih sredstava i da nije izvršila popis imovine u skladu sa Pravilnikom o načinu i rokovima vršenja popisa i usklađivanju knjigovodstvenog sa stvarnim stanjem. Takođe je utvrđeno da je partija zbog pogrešnog evidentiranja u poslovnim knjigama iskazala stalnu imovinu u većem iznosu za 27.50 eura, prihode za 6.990 eura i rashode za 14.142 eura- precizirano je u izvještaju DRI, koji potpisuje član Senata DRI Nikola Kovačević.

Revizijom je utvrđeno i da je SNP u poslovnim knjigama iskazala depozite na računima kod poslovnih banaka 1. januara prošle godine u iznosu od 44.146 eura, a  krajem decembra u iznosu od 71.655 eura.

-Uvidom u prezentirane bančine izvode utvrđeno je da gotovina na računima kod poslovnih banaka na dan 31.12.2013. godine  iznosila 26.867 eura. Razlika u iznosu od 44.788 eura između iznosa depozita koji je iskazan  u poslovnim knjigama  i stanja depozita utvrđenog na osnovu bančinih izvoda odnosi se na evidentirane depozite u iznosu od 16.830 eura koji nijesu dokumentovani bančinim izvodima, a razlika u iznosu od 27.950 eura je posledica neevidentiranija finansijskih transakcija koje se odnose na izborne kampanje u poslovnim knjigama. Potrebno je da partija izvrši usaglašavanje stanja depozita evidentiranih u poslovnim knjigama sa stanjem depozita iskazanih u bančinim izvodima na dan 01.01.2014. godine i da shodno usaglašenom stanju izvrši korekcije u poslovnim knjigama. Stanje gotovine i gotovinskih ekvivalenata  iskazano u poslovnim knjigama subjekta revizije na dan  01.01.2013. godine iznosilo je 44.146 eura, a na dan  31.12.2013. godine iznosilo je 72.784 eura. Cjelokupno iskazano početno stanje gotovine i gotovinskih ekvivalenata se odnosilo na iskazana početna stanja depozita na žiro-računima kod poslovnih banaka, po pojedinim bilansnim pozicijama, dok se iskazano krajnje stanje gotovine i gotovinskih ekvivalenata odnosilo na iskazana krajnja stanja depozita na žiro-računima u iznosu od 71.655 eura i iskazano stanje gotovine u blagajni na dan 31.12.2013. godine u iznosu od 1.129 eura- konstatovano je u izvještaju DRI.

Revizorima nije promaklo da na isplaćene naknade iz blagajni opštinskih odbora u iznosu od 6.429 eura nije, shodno odredbama Zakona o porezu na dohodak fizičkih lica, vršen obračun i uplata poreskih obaveza. Takođe, revizijom je utvrđeno da je dio gotovinski isplaćenih troškova opštinskih odbora u iznosu od 8.252 eura pravdan  na osnovu  neadekvatne dokumentacije (nefiskalnim računima) i da gotovinski isplaćeni troškovi u iznosu od 2.011 eura nijesu dokumentovani. Kako je konstatovano u izvještaju. gotovinske isplate troškova su lani smanjene za 50 odsto u odnosu na 2012.godinu.

DRI je utvrdila i da neizmirene obaveze partije po osnovu zarada za 2013. godinu iznose 63.644 eura  i da se odnose  na bruto zarade i doprinose na teret poslodavca za novembar i decembar 2013. godine, kao i na obaveze za poreze i doprinose na zarade za oktobar prošle godine.

Portal Analitika