Abiznis

Vlada ne zna ko su siromašni

1009siromasni
J
ednokratna pomoć države kroz otpis kredita, računa za struju i ostale komunalije, koju su neke od zemlja regiona priuštile svojim najsiromašnijim građanima u Crnoj Gori nisu moguće jer nije završen projekat Socijalnog kartona koji se najavljuje već 13 godina.

Vlada ne zna ko su siromašni
Portal AnalitikaIzvor

Socijalni karton jedan je od stubova reforme socijalne zaštite koji omogućava državi da zna ko su ljudi koji traže pomoć, gdje žive i kakva im je materijalna situacija, pišu Vijesti.

Prema posljednjim podacima MONSTAT-a ispod linije siromaštva živi 11,3 odsto ili oko 70 hiljada stanovnika.

Kartone su najavljivali mnogi ministri rada i socijalnog staranja, ali još nije poznato koliko u Crnoj Gori stvarno ima građana i porodica koje su u stanju socijalne potrebe.

Prema posljednjoj najavi stavljanje u funkciju socijalnog kartona je planirano za početak naredne godine.

U Ministarstvu rada i socijalnog staranja Vijestima su zvanično kazali da je za jednokratnu pomoć najsiromašnijim građanima potrebna široka analiza koja bi uključila više institucija, ali da je ključni preduslov izrada socijalnog kartona.

„Za bilo koju odluku tog ili sličnog karaktera potrebna je široka analiza, koja će pored ministarstva rada uključiti ministarstvo finansija, ali i druge institucije čije učešće bi bilo neophodno u njenoj izradi. Preduslov za realizaciju te aktivnosti je uspostavljanje Informacionog sistema socijalnog staranja (ISSS), odnosno, socijalnog kartona. Ministarstvo u saradnji sa UNDP-om, realizuje taj projekat čije se testiranje sporovodi u Centru za socijalni rad Nikšić. Dosadašnja testna faza dala je rezultate iznad postavljenih očekivanja”, rekli su u Ministarstvu.

Iz Vladinog resora, kojim rukovodi ministar Predrag Bošković, kazali su da je Vlada i do sada vodila politiku u cilju unapređenja statusa najsiromašnijeg stanovništva, te da pored redovnih socijalnih davanja (koja mjesečno iznose pet miliona eura), već sedmu godinu učestvuje u subvencioniranju računa za električnu energiju za najsiromašnije građane.

“Samo u 2013. godini za tu namjenu je izdvojeno preko 2,3 miliona eura. Uz to, besplatno se obezbjeđuje odmor i rekreacija za djecu korisnika socijalnih davanja i djecu i odrasle koji su smješteni u ustanovama socijalne i dječije zaštite”, kazali su u Ministarstvu rada.

Izvor: Vijesti

Portal Analitika