Društvo

Najstarija podgorička osmogodišnja osnovna škola na izdisaju

1009savopejanovic
D
a najstarijoj podgoričkoj osmogodišnjoj Osnovnoj školi „Savo Pejanović“ prijeti izumiranje potvrđuje činjenica da se u tu ustanovu iz godine u godinu upisuje sve manji broj đaka, pišu Dnevne novine.

Najstarija podgorička osmogodišnja osnovna škola na izdisaju
Portal AnalitikaIzvor

Tako je jedna od najuglednijih škola u Glavnom gradu „spala“ na dva odjeljenja prvaka koja broje ukupno svega 56 učenika.  I dok generacije Podgoričana pamte žamor velikog broja djece koja su se svakog 1. septembra utrkivala ko će prvi da nađe svoje mjesto u jednoj od najuglednijih škola u Podgorici, današnja slika te iste škole je sasvim drugačija.

Školu, koja je na putu znanja i nauke dosad izvela gotovo 60 generacija, i koja je prva poslije rata prešla na osmogodišnje osnovno školovanje sada je upisalo svega 56 đaka prvaka.

To je za pet učeniak manje nego prošle godine. Prema podacima dostupnim Dnevnim novinama, od tog broja upisanih prvaka, njih 15 su pripadnici romske populacije. Uporedni podaci tako pokazuju da je školsku 2014/15 godinu u OŠ „Savo Pejanović“ upisalo ukupno 56 đaka, za razliku od 2013/14 kada je u prvi razred škole krenuo 61 učenik.

No podatke da je, kada je riječ o prvacima, škola „spala“ na dva odjeljenja izgleda ne zabrinjava direktoricu te ustanove Darinku Adžić koja nije bila raspoložena da govori za Dnevne novine.

I dok direktorica odbija da odgovori, nastavnici su novinaru DN u neformalnom razgovoru kazali da ne pamte ovako mali broj upisanih prvaka. Isto je i sa roditeljima starijih generacija učenika, koji se prisjećaju nekad ogromnog interesovanja za upis u OŠ „Savo Pejanović“, koja je godinama važila za jednu od najprestižnijih i najboljih škola za osnovno obrazovanje.

Evocirajući uspomene, pričaju da je u tu školu upisivano đaka i za tri puta više odjeljenja. Danas, škola je takoreći spala na svega dva odjeljenja prvaka. O razlozima se samo može nagađati, jer je kvalitet nastavnog kadra, ali i uslova u samoj školi i dalje na zavidnom nivou.

Trend pada broja upisanih bilježi i škola "Milorad Musa Burzan". U prvi razred te škole ove godine je upisano 148 učenika, što je čak 51 prvak manje nego prošle godine. Manji broj prvaka upisan je i u školu "Dragiša Ivanović" na Zlatici-146 učenika ove u odnosu na 170 prošle školske godine. Podaci pokazuju daje škola "Maksim Gorki" imala 17 pravaka manje ove godine (172)  nego prethodne (189), koliko bilježi i OŠ "Marko Miljanov" na Koniku, koja je prošle godine imala 104 pravaka, a ove godine ih je 87.

Izvor: Dnevne novine
Foto: panoramio.com

Portal Analitika