Društvo

UN: Rekordno visok nivo ugljen dioksida u 2013.

un
N
ivoi ugljendioksida u atmosferi dostigli su rekordno visok nivo 2013. godine kao rezultat zagađenja koje proizvodi čovjek, saopštila je Organizacija UN za klimu.

UN: Rekordno visok nivo ugljen dioksida u 2013.
Portal AnalitikaIzvor

Nivo ugljen dioksida u atmosferi, kao gasa koji skuplja toplotu i smatra se najvećim uzročnikom globalnog zagrijevanja, na svjetskom nivou je porastao na koncentracije od 396 ppm (čestica na milion) prošle godine, što je najveća godišnja promjena u tri decenije, saopštila je Svjetska meteorološka organizacija (WMO) u godišnjem izvještaju.

To je povećanje od 2,9 ppm u odnosu na prethodnu godinu a koncentracije su 42 odsto više nego prije industrijskog doba, kada su nivoi koncentracije bili oko 280 čestica na milion.

"Na osnovu dosadašnjeg ritma rasta, očekuje se da će nivo zagađenja ugljendioksidom preći 400 ppm do 2016", rekao je generalni sekretar Svjetske meteorološke organizacije Mišel Žaro. To je daleko iznad 350 ppm koje neki naučnici i ekološke grupe navode kao sigurne nivoe zagađenja, koji su posljednji put zabilježeni 1987.

Emisije gasova sa efektom staklene bašte raste toliko brzo da su vodeći stručnjaci za klimu sve skeptičniji da će zemlje širom svijeta ispuniti cilj određen na samitu o klimi u Kopenhagenu 2009. godine da se ograniči globalno zagrijevanje na dodatnih još oko 3,6 stepeni Farenhajta (2,0 stepena Celzijusa) iznad sadašnjih nivoa.

U nacrtu izvještaja prošlog mjeseca Međuvladin panel UN za klimatske promjene ocijenio je da je vjerovatnije da će se već sredinom vijeka preći taj limit za dodatna 2,0 stepena Celzijusa u poređenju sa temparaturama od 1986. do 2005. Do kraja vijeka temperature će biti oko 3,7 stepeni Celzijusa više, navedeno je u izvještaju.

"Znamo bez ikakve sumnje da se naša klima mijenja i da naši vremenski uslovi postaju sve ekstremniji zbog ljudskih aktivnosti kao što je korišćenje fosilnih goriva. Vrijeme nije na našoj strani, to je sigurno", rekao je Žaro. (B92)

 

 

 

Portal Analitika