Abiznis

Prijavljeno preko 8,5 miliona eura potraživanja u Pobjedi

pobjedaoko0909
U
kupna prijavljena potraživanja povjerilaca Novinsko izdavačkog preduzeća (NIP) Pobjeda, u koje je stečaj uveden polovinom avgusta, iznose oko 8,54 miliona eura.

Prijavljeno preko 8,5 miliona eura potraživanja u Pobjedi
Portal AnalitikaIzvor

Stečajni upravnik, Mladen Marković, kazao je na prvom sastanku povjerilaca, koji je održan danas u Privrednom sudu, da je do sada stiglo preko 230 prijava.

On je naveo da će se konačna lista prijavljenih i osporenih potraživanja znati do 24. septembra, kada je zakazano ročište za njihovo ispitivanje.

Najveće potraživanje prijavilo je Ministarstvo finansija u iznosu od 5,7 miliona eura, koje se odnosi na kredite kod Erste i Societe Generale Montenegro banke.

Poreska uprava je prijavila 1,57 miliona eura, kompanija Signal 62,52 hiljade eura, a Uprava carina 58,81 hiljadu eura.

Zeković Sreten je prijavio potraživanje u iznosu od 41,5 hiljadu eura, a Security guard Montenegro 25 hiljada eura.

Marković je kazao da se Odbor povjerilaca, prema Zakonu o stečaju, bira na osnovu visine neobezbijeđenih potraživanja.

On je predložio da se izaberu tri člana u Odbor i to povjerioci sa najvećim potraživanjima, predstavnici Ministarstva finansija, Poreske uprave i preduzeća Signal.

Zaposleni u Pobjedi, Vinka Dujović je u ime manjinskih akcionara tražila na uvid dokumentaciju i pitala šta se desilo sa štamparijama i zemljištem, na šta joj je Marković odgovorio da je to pitanje za Skupštinu akcionara preduzeća.

Vlada je prošle sedmice platila garanciju od 5,6 miliona EUR za kredite koje je NIP Pobjeda zaključilo sa Societe Generale Montenegro i Erste bankom.

Vlada je, kao garant za kredite, izmirila obavezu po osnovu aktiviranih garancija, tako što je platila 5,3 miliona EUR glavnice i oko 300 hiljada eura koje se odnose na dospjele kamate i ostale troškove kredita.

Sredstva za izmirenje obaveze obezbijeđena su iz državnog budžeta.

Podgorički Privredni sud uveo je 11. avgusta stečaj u Pobjedu, na zahtjev Poreske uprave zbog neizmirenog duga od 1,15 miliona eura.

Svih 197 radnika Pobjede je u radnom odnosu, koji bi trebalo da traje još mjesec ili dva dok se ne utvrdi višak radnika i ne napravi socijalni program. Njima je obećana isplata najmanje minimalne zarade od 193 eura za period na koji budu angažovani.

Gubici tog državnog preduzeća, koje je godinama opstajalo zahvaljujući novcu poreskih obveznika, premašili su iznos od 26 miliona eura.

Prema ranijim pisanjima medija, kompanija Media Nea, koja je u skoro stoprocentnom vlasništvu grčkog biznismena Petrosa Statisa, vjerovatno će preuzeti Pobjedu na osnovu ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji.

Portal Analitika