Društvo

EUROMOST: Javnost treba da zna kako NVO troše sredstva

0809euromostlogook
N
VO,,Euromost'' je danas svojim dopisom zatražila od Ministarstva finansija i ministra Radoja Žugića da naloži komisiji za raspodjelu sredstava od igara na sreću da objave na sajtu ministarstva -Komisije od igara na sreću, sve projekte NVO koji su odobreni u 2013. godini,kao što je bio slučaj za 2011. i 2012. godinu.

EUROMOST: Javnost treba da zna kako NVO troše sredstva
Portal AnalitikaIzvor

Takođe, Euromost traži da se javno na sajtu objave imena projekata kojima su u 2013. godini odobrena sredstva i koji0 su propraćeni  tokom realizacije, u skladu sa članom 27 uredbe, da odgovore da li su namjenski trošena sredstva, odnosno da li  su uopšte vršili monitoring na realizacijom odobrenim projektima i nad kojim projektima i NVO, za šta su bili dužni shodno ugovorom koji su potpisali sa korisnicima sredstava.

-Tražimo i da se objave svi projekti i imena NVO kojima su odobreni projekti u 2013 godini koji nijesu u skladu sa potpisanim ugovorima, da li su dostavili programske i finasijske izvještaje u roku od 30 dana od isteka ugovorenog roka za realizaciju plana i programa, kao i imena NVO koji su dostavili u skladu sa potpisanim ugovorima o korišćenju prihoda od igara na sreću.

Javnost mora znati koje NVO troše namjenski sredstva a koje ne troše. Moraju se javno i trasparentno objavljivati sve aktivnosti NVO ako su koristili sredstva gradjana Crne Gore i NVO, moraju davati primjer ostalima i ne smije se više čekati i samo tražiti novac građana, a onaj već dobijeni ne opravdati. NVO ,,Euromost'' ima informacije da su se i ovaj put ogromna odobrena sredstva zloupotrijebila, što je i razlog da se obratimo Ministarstvu finansija, da bi javnost bila obaviještena kako su se ponovo trošila sredstva građana Crne Gore. Ne vidimo razlog zašto se ne bi javno objavilo i tražilo od NVO da ispune ono što su potpisali, a to je ugovor o korišćenju dijela prihoda igara na sreću- ističe se u saopštenju bjelopoljske NVO.

Euromost  poziva i komisiju za raspodelu sredstava Opštine Bijelo Polje da objavi na sajtu Opštine imena NVO koje su morale dostaviti finansijske izvještaje o realizaciji projekata,  odobrenih u 2013. godini.

Portal Analitika