Društvo

MONSTAT: Najviše nepismenih u Plavu i Ulcinju

nepismeni809
P
rema podacima MONSTATA i popisa iz 2011. godine u Crnoj Gori ima 542.649 lica, starosti 10 i više godina. Od tog broja 8.149 je nepismenih, što čini 1,5 odsto. Prosječna starost nepismenog lica je 62 godine.

MONSTAT: Najviše nepismenih u Plavu i Ulcinju
Portal AnalitikaIzvor

 

Najveća stopa nepismenosti je u Plavu 3,6 odsto i Ulcinju tri odsto, dok je u Herceg Novom, Budvi, Kotoru, Nikšiću, Tivtu i Cetinju manje od jedan odsto stanovnika nepismeno.

U svijetu se danas obilježava Dan pismenosti koji je UNESCO 1967. godine ustanovio kako bi promovisao važnost pismenosti.

U Crnoj Gori, najveća stopa nepismenosti je u Plavu 3,6 odsto i Ulcinju tri odsto. U Pljevljima, Rožajama, Bijelom Polju i Šavniku je od 2,1 do 2,5 odsto, prenosi Radio Jadran.

Prema državnom zavodu za statistiku više je nepismenih žena 2,4 odsto nego muškaraca 0,6 odsto. Nepismenih žena u prosjeku je stara 66 godina, a nepismeni muškarac u prosjeku ima 44 godine.

Prema posljednjim podacima Zavoda za zapošljavanje, u Crnoj Gori 8.706 osoba sa diplomom visokog obrazovanja nema posao. To je za 760 više u odnosu na prošlu godinu, a na evidenciji je i 212 magistara bez posla.

Inače, prema podacima UNESCO-a i drugih međunarodnih organizacija, poput Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj OECD, od ukupnog broja nepismenih u svijetu, dvije trećine su žene, a 113 miliona djeca.

U svijetu trenutno ima oko 775 miliona nepismenih osoba, što čini oko 16,1 stanovništva starog 15 godina i više. Većina nepismenih osoba živi u Aziji i Africi, a najmanja stopa pismenosti, oko 23 odsto je u Maliju.

Radio Jadran

Portal Analitika